Politika Udarno Vijesti

Košarac pozvao Nikšića da formira komisiju za Sarajevo

Šef Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac pozvao je danas premijera Federacije BiH (FBiH) Nermina Nikšića da formira komisiju koja će utvrditi sve okolnosti nestanka Srba iz Sarajeva, u skladu sa obavezama iz odluke Ustavnog suda BiH.

Košarac je rekao Srni da su porodice nestalih Srba juče od Kluba Srba u Domu naroda pismom zatražile da se aktuelizuje pitanje njihovih nestalih članova i da, kao što je to Vlada Republike Srpske učinila u slučajevima “Palić” i “Srebrenica”, Vlada FBiH što prije formira ovu komisiju.

Ukoliko se ne udovolji njihovom zahtjevu, on je dodao da su porodice spremne da organizuju niz protesta i ukažu na nepravdu koja im se godinama čini.

“Na ovakav potez Vas obavezuje i odluka Ustavnog suda BiH na koju se godinama oglušuju Vaši prethodnici, ali i nadležne institucije FBiH koje su bile dužne da porodicama nestalih Srba dostave sve raspoložive podatke o njihovoj sudbini”, istakao je Košarac u otvorenom pismu premijeru FBiH.

On je podsjetio da su o neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH i odnosu nadležnih u Federaciji BiH prema srpskim žrtvama, u nekoliko navrata obaviješteni Tužilaštvo BiH, ali i OHR.

“Nadam se da ćete Vi učiniti sve da se, napokon, prestane sa manipulacijama u ovom slučaju i da se, umjesto politički, na problem nestalih Srba u Sarajevu počne gledati očima njihovih porodica”, naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, ovo je dobra prilika da Nikšić konkretnim potezima dokaže kako se partija iz koje dolazi ne zalaže samo deklarativno za prava svih u BiH, nego da su “u stanju da s riječi pređu na djela”.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić rekao je ranije da su logoraši iz RS, porodice nestalih i Institut za traženje ubijenih i nestalih Srba na prostorima bivše Jugoslavije iz Beograda objavili knjigu koja po abecednom redu sadrži imena i prezimena 5.515 poginulih i nestalih sarajevskih Srba.

 

Srna/Informer.ba