Region Vijesti

Kosor: Vlada koju će voditi HDZ nikada neće povući tužbu za genocid

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je da Vlada koju će voditi HDZ nikada neće povući tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Kosorova je naglasila da je samo Vlada ovlaštena za povlačenje tužbe, a da o tome na sjednicama nikada nije , niti je ta mogućnost razmatrana.

“Ali to ni na koji način ne dovodi u pitanje naše razgovore i pregovore o drugim pitanjima. Prije svega, tu bi izdvojila pitanje zarobljenih i nestalih, a ključ za rješavanje tog pitanja je u dokumentaciji JNA“, navodi se u izjavi Kosorove, objavljenoj na internet stranici hrvatske Vlade.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen rekao je juče da Vlada Srbije smatra da je najbolje rješenje međusobno povlačenje tužbi za genocid, ali da će, ukoliko se to ne dogodi, Srbija braniti svoje interese.

Dvije države su međusobno podnijele tužbe za genocid tokom sukoba u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, a Srbija će Međunarodnom sudu pravde u Hagu podnijeti dopunske pisane argumente protiv Hrvatske.

Srna/Informer.ba