Region Vijesti

Kosovo: KFOR kontroliše prelaze Brnjak i Jarinje

KFOR kontroliše prelaze Brnjak i Jarinje i ostaće tu sve dok bude potrebno, rekao je komadant KFOR-a Erhard Biler poslije sastanka sa predstavnicima Vlade Srbije u Zubinom Potoku.

KFOR je preuzeo kontrolu nad oba administrativna prelaza Brnjak i Jarinje i tamo će ostati sve dok bude potrebno“, istakao je Biler, navodeći da pripadnike albanske specijalne jedinice ROSU nema oko prelaza Jarinje i Brnjak.

On je naveo da je situacija na Kosovu poslije dva incidenta napeta i da počinioci incidenata, odnosno ubistva pripadnika jedinice Rosu, kao i paljenja prelaza Jarinje, moraju odgovarati, prenosi Radio-televizija Srbija.

“Odgovorni za paljenje prelaza i ubistvo policajca specijalne policije moraju odgovarati“, rekao je Biler nakon četvoročasovnih pregovora sa srpskim predstavnicima.

U razgovorima su učestvovali šef tima Vlade Srbije za razgovore sa Prištinom Borislav Stefanović, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, Biler i predstavnik EU na Kosovu Fernando Gentilini.

Njima su se priključili i predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić i načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković.

Prištinski zvaničnici danas su saopštili da traže uspostavljanje pune kontrole nad carinskim prelazima na sjeveru Kosova koje je 26. jula pokušala da zauzme specijalna kosovska policija, dok Beograd traži vraćanje na stanje prije incidenata.

 

Srna/Informer.ba