Region Udarno Vijesti

Kosovo: KFOR pokušao probiti barikadu kod Zvečana

Pripadnici KFOR-a pokušali su noćas da probiju betonsku barikadu u Dudinom kršu kod Zvečana, a veliki broj Srba pokušao je da ih u tome spriječi, zbog čega su vojnici bacali suzavce, pa je više građana zatražilo ljekarsku pomoć.

Vojnici su oko 23.00 sata prvo postavili bodljikavu žicu, a potom teškim građevinskim mašinama počeli da ruše betonska barikadu kod Dudinog krša, koja blokira prilaz prelazu Jarinje, javlja dopisnik Srne.

Istovremeno sa intervencijom KFOR-a oglasila se sirena u Zvečanu, a u Dudinom kršu okupio se veliki broj građana koji su počeli da postavljaju novu, zemljanu barikadu.

Mađarski pripadnici KFOR-a su transporterima i kordonom blokirali Srbe, a u nekoliko navrata upotrijebljen je suzavac protiv okupljenih građana. Došlo je i do guranja i koškanja između pripadnika KFOR-a i mještana, nakon čega je više Srba zatražilo ljekarsku pomoć.

KFOR se oko 1.30 sati povukao u bazu u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, a Srbi su cijelu noć proveli na barikadi koju su dodatno ojačali.

Šef kriznog štaba Civilne zaštite Zvečana Časlav Sofronijević rekao je da je situacija od jutros mirna, a da Srbi dežuraju na barikadi.

Snažna eksplozija odjeknula je oko 2.00 sata u blizini Ekonomskog fakulteta kod naselja Tri solitera, oštećena su dva vozila, a povrijeđenih nije bilo.

Regionalni portparol kosovske policije Besim Hoti rekao je da je policija obavila uviđaj i da se najvjerovatnije radi o aktiviranoj ručnoj bombi.

 

Srna/Informer.ba