Region Udarno Vijesti

Kosovo: KFOR pozvao Srbe da se sklone sa barikada

Jedinice KFOR-a pokušale su rano jutros, nešto prije dva sata, da uklone kamione kojima je u mjestu Jagnjenica blokiran put ka administartivnom prelazu Brnjak, navodi Tanjug.

Prije toga, KFOR je preko razglasa pozvao Srbe koji dežuraju na barikadi da se sklone. Nakon toga počeli su bagerom da guraju jedan od četiri kamiona – prepreke, ali su Srbi stali ispred kamiona i akcija je obustavljena.

KFOR je prije dva dana kamione koje su postavili Srbi opasao bodljikavom žicom tako da su oni ostali unutar bezbjednosne zone KFOR-a na tom mjestu.

Ranije tokom noći KFOR je pokušao da preuzme barikadu koja je izbetonirana prije više nedelja u mjestu Dudin krš, na teritoriji općine Zvečan, dva kilometra od barikade u mjestu Rudare, ka administrativnom prelazu Jarinje. U tome su ih spriječili građani koji su se popeli na barikadu od izlivenog betona. Poslije dva sata KFOR se povukao sa te barikade.

Komandant KFOR-a Erhard Drews najavio je mogućnost da se danas održi još jedan sastanak KFOR-a i predstavnika četiri općine sjevera Kosova.

Drews je obišao svoje jedinice nadomak barikade u Zupču i ocjenio da mirno i razumno ponašanje i Srba i jedinica KFOR-a u Zubinom potoku predstavlja dobar znak pred razgovore.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je neophodno obezbjediti mir i stabilnost na Kosovu, omogućiti kretanje i snabdijevanje jedinica KFOR-a, kao i nesmetano kretanje EULEX-a pod uslovom da ne prevozi pripadnike prištinskih institucija.

Tadić je, u petak, istovremeno pozvao KFOR i EULEX da se uzdrže od jednostranih akcija i primjene sile na sjeveru Kosova, navodi Tanjug, pozivajući se na Pres službu srbijanskog predsjednika Tadića.

 

Srna/Informer.ba