Izdvojeno Region Udarno Vijesti

Kosovo: Mještani postavili barikade, čuju su pucnji i detonacije

Mjesec dana nakon pucnjava na sjeveru Kosova, situacija je opet napeta, a mediji u Srbiji javljaju da su mještani ponovo postavili barikade.

Noć je bila mirna, ali stanovnici mjesta Izvora i Banjske dežurali su na barikadama oko dionica koje povezuju sjever Kosova i Metohije s Novim Pazarom.

Građani su tako odgovorili na akciju KFOR-a, odnosno američkih i marokanskih vojnika koji su jučer postavili blokadu kod mjesta Izvore, onemogućivši prolazak cisternama sa naftom, kamionima s drvima i oko 20 automobila iz pravca Novog Pazara.

Nakon toga svoje su barikade postavili i mještani, a načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da su ljudi odlučni i dosljedni u zahtjevu da se ne dozvoli blokada od strane KFOR-a na prelazima s centralnom Srbijom.

Narodu je više nego jasno koja je uloga i zadatak KFOR-a. Mislim da se u ovom trenutku KFOR treba vratiti svom izvornom mandatu – osiguravanju mira i sigurnosti za sve građane na ovim prostorima, a ne da provodi i realizira odluke Prištine‘, rekao je Nedeljković.

No, osim blokada i barikada, srbijanski mediji javili su i o jakoj detonaciji koja se malo prije ponoći čula u Zubinom Potoku. Osim eksplozije čuo se i rafal iz automatskog oružja, ali za sada nije poznata lokacija na kojoj je došlo do eksplozije i nema informacija da je netko ozlijeđen.

 

Srna/Informer.ba