Region Udarno Vijesti

Kosovo: NATO neće dozvoliti povratak na staro

Generalni sekretar NATO-a Andres fon Rasmussen izjavio je danas u Prištini, poslije sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, da NATO neće dozvoliti povratak na staro, odnosno na stanje prije 25. jula kada je kosovska privremena vlada sprovela nasilnu akciju na sjeveru Kosova.

NATO je tokom proteklih 12 godina učinio mnogo na Kosovu, tako da neće biti dozvoljeno vraćanje na staro. Mandat NATO je da preko KFOR-a osigura mirno i bezbjedno okruženje, ali ukoliko bude procijenjen bilo kakav rizik po bezbjednost, KFOR ima mandat da djeluje“, upozorio je Rasmussen.

Komandant KFOR-a Erhard Drevs sinoć je izjavio da KFOR “ima kapacitet da ukloni sve barikade i omogući slobodno kretanje putevima na sjeveru Kosova”.

Drevs nije pojasnio šta podrazumijevaju ti kapaciteti i da li to znači da će upotrijebiti silu da s puteva – barikada ukloni Srbe koji su najavili da će, makar tijelima, spriječiti prolazak pripadnika KFOR-a i EULEX-a sa kosovskim policajcima i carinicima do administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje.

Nakon susreta sa Tačijem, Rasmussen će se iza zatvorenih vrata sastati i sa kosovskim potpredsjednikom vlade Slobodanom Petrovićem i komandantom Kosovskih bezbjednosnih snaga Agimom Čekuom.

Predviđen je i sastanak Rasmussena sa najvišim predstavnicima KFOR-a i EULEX-a, a jedina tema, kako je potvrdila Info-služba KFOR-a, je realizacija plana o uspostavljanju carinske kontrole na prelazima 1 i 31, što bi, prema tvrdnjama iz Euleksa, trebalo da se dogodi sutra.

 

Srna/Informer.ba