Region Vijesti

Kosovo: Ostaje barikada u Rudarima

Srpske barikade na sjeveru Kosova djelimično su sklonjene u Zubinom Potoku i Leposaviću, dok barikada u Rudarima ostaje i građani će je braniti svojim tijelima ako KFOR pokuša da je ukloni, rekao je Srni predsjednik srpske opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

U Zubinom Potoku i Leposaviću dvije barikade su pomjerene sa magistralnog puta na trotoar, ali su spremne da se aktiviraju u svakom trenutku, ako KFOR i kosovski Albanci pokušaju da naruše trenutnu situaciju“, dodao je Pantić.

On je naveo da se na barikadi u Rudarama nalazi veliki broj građana koji su odlučni u namjeri da ne dozvole njeno uklanjanje.

Svi predsednici  opština sinoć su obišli građane na toj barikadi i od njih dobili zahtjev da se ta barikada ne ukloni, što smo prihvatili i obećali da ćemo biti sa njima i svojim tijelima braniti ako KFOR pokuša da silom ukloni tu barikadu“, kaže Pantić.

Govoreći o prijetnji od novog pokušaja Prištine da nasilno zauzme prelaze, Pantić je rekao da Srbi sa razlogom strahuju da je tako nešto moguće, jer je kosovski premijer Hashim Tachi često prinuđen da preduzima neke radikalne korake zbog velikih unutrašnjih problema sa kojima se suočava.

Mi sa razlogom strahujemo da je Tachi u stanju da uvijek preduzme neku nasilnu akciju da bi pažnju albanske javnosti skrenuo sa svih problema na nešto drugo, a to je zauzimanje prelaza na Kosmetu i uspostavljanja potpune vlasti“, rekao je Pantić.

 

Srna/Informer.ba