BiH Udarno Vijesti

Kosovo: Postavljena prva barikada van teritorije Kosova

Na putu ka administrativnom prelazu Jarinje iz pravca centralne Srbije, u međuzoni, danas poslije podne postavljena je barikada od zemlje preko obje kolovozne trake, prenijeli su beogradski mediji.

Oko 18.00 časova, po prvi put od izbijanja krize oko postavljanja kosovskih carinika i policajaca na prelaze Jarinje i Brnjak, podignuta je barikada i van teritorije južne srpske pokrajine. Barikada se nalazi nadomak prije dva dana od Kfora urušenog alternativnog puta, koji je vodio oko prelaza Jarinje.

Ovime je u potpunosti onemogućen saobraćaj ka prelazu Jarinje, kako iz pravca mjesta Lešak sa kosovske strane, tako sada i iz pravca centralne Srbije.

Eulex i Kfor su ranije danas otvorili administrativni prelaz Jarinje za putnički saobraćaj, ali je saobraćaj onemogućen zbog barikade koju su građani podigli u petak na putu od tog prelaza do mjesta Lešak. Na prelazu su za bezbjednost zaduženi vojnici Kfora, dok Euleks policija vrši nadzor, a Euleks carina kontrolu vozila.

Vozila i pješaci se zaustavljaju najprije u prednjem dijelu prelaza, gdje se nalazi Euleks policija, da bi potom carinska kontrola bila izvršena u unutrašnjem dijelu, gdje se pored Euleks carinika nalaze i kosovski carinik i policija.

Svima koji prelaze administrativni prelaz Euleks dijeli flajer sa obavještenjem o “Uspostavljanju propisanih kontrola na prelazima”.

U cilju ponovnog uspostavljanja normalnih trgovinskih odnosa između Kosova i Srbije, nastavljeno je sa provođenjem policijskih i carinskih kontrola na prelazima Brnjak i Jarinje. Sva roba koja podliježe plaćanju akciza (kao što su alkohol, cigarete i gorivo) mora proći kroz carinsku provjeru na prelazu Merdare ili na nekom drugom prelazu ovlašćenom za komercijalni saobraćaj“, navedeno je u letku.

Takođe, piše da je “prelaz Brnjak otvoren za putnički saobraćaj i nekomercijalnu robu, kao i za komercijalni saobraćaj i komercijalnu robu, a uvoz carinske robe preko Brnjaka mora proći kroz carinski terminal u južnom dijelu Mitrovice“.

“Prelaz Jarinje je otvoren za putnički saobraćaj i nekomercijalnu robu. Dok ne bude uspostavljena odgovarajuća infrastruktura, komercijalna roba može prelaziti samo preko drugih prelaza”, dodaje se u flajeru.

Navodi se da će kontrole provoditi pripadnici granične policije Euleksa i carinski službenici na prelazima Brnjak i Jarinje, a da će pripadnici kosovske policije i carine Kosova biti prisutni.

Preko prelaza Jarinje danas prije podne je, prema informacijama iz Euleks policije, prešlo više lica pješice i jedno vozilo, koje je samo kratko prešlo do Jarinja i ubrzo se vratilo u centralnu Srbiju.

Saobraćaj nije moguć ka prelazu Jarinje iz pravca Leška zbog barikade koju su postavili Srbi i od koje ne žele da odustanu. Građani su odlučni da nastave borbu za ispunjavanje zahtjeva da se sa prelaza Jarinje i Brnjak uklone kosovski carinici i policija.

 

Srna/Informer.ba