Region Udarno Vijesti

Kosovo: Ranjena dva pripadnika KFOR-a

KFOR tvrdi da su dvojica pripadnika ove misije “ranjeni hicima iz vatrenog oružja u sukobima sa srpskim demonstrantima na sjevernu Kosova”.

Sukobi su izbili rano jutros kada su pripadnici KFOR-a krenuli da uklanjaju jednu od više od deset blokada puta koje su u julu podigli Srbi nakon što je vlada Kosova pokušala da u sjeverni dio pošalje pograničnu policiju.

Portparol KFOR-a Frenk Martin rekao je da su pripadnici NATO upotrijebili suzavac na blokadi u Jagnjenici, prenosi Reuters.

“Dva pripadnika KFOR-a ranjena su iz vatrenog oružja, koje koriste demonstranti“, tvrdi Martin.

Srpski mediji prenose da se za vrijeme akcije Kfora čula rafalna paljba iz automatskog oružja, ali nije poznato ko je pucao.

Vojnici Kfora pomjerili su barikadu u mjestu Jagnjenica, kod Zubinog Potoka, na sjeveru Kosova. Barikada je bila postavljena na putu Kosovska Mitrovica – Zubin Potok.

Kfor je tokom uklanjanja barikada u Jagnjenici, kod Zubinog Potoka koristio male količine suzavca, a među vojnicima nije bilo povrijeđenih, izjavio je ranije portparol Kfora Uve Novicki.

Portparol Kfora je za beogradske medije rekao da nema informacija o tome da su se tokom akcije čuli rafalni pucnji, odnosno da je pucano na vojnike.

“Kfor je koristio male količine suzvaca da bi rastjerao demonstrante koji su na vojnike bacali pirotehnička sredstva”, kaže Novicki.

On je dodao da je akcija uklanjanja barikada u Jagnjenici u potpunosti u skladu sa mandatom te misije i da je sprovedena kako bi se obezbijedilo sigurno okruženje i sloboda kretanja.

 

Srna/Informer.ba