Region Udarno Vijesti

Kosovo: Srbija se neće vratiti na sjever Kosova

Kosovski zvaničnici poručili su Beogradu da se Srbija “neće vratiti na sjever Kosova” i da su, preuzimanjem administrativnih prelaza, branili “teritorijalni integritet i granice“.

    Hasim Tachi, predsjednik prištinske vlade, izjavio je da “povratka nazad nema“, naglašavajući da Priština ima izvanrednu saradnju sa KFOR-om i NATO-om.

Navodeći da su posljednje akcije potvrda politike Beograda prema Kosovu, on je rekao da neće upasti u zamku i “da će na sjeveru Kosova biti uspostavljen red i zakon” u čemu Priština “neće oklijevati“.

On je optužio sprske vlasti da iza incidenata koji su se dogodili na prelazu “Jarinje” stoje paralelne strukture kojima koordiniše i predvodi ih politički vrh Srbije.

Šef pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri smatra da dijalog može da pomogne u “sprječavanju miješanja Srbije u unutrašnje poslove Kosova“.

Potpredsjednica kosovske vlade u izjavi za list “Danas” poručila je Srbima na sjeveru da “slijede model onih Srba koji su potpuno integrisani u institucije i društveni život Kosova i Metohije”.

Srna/Informer.ba