Region Udarno Vijesti

Kosovo: Iz pravca Prištine prema sjeveru Kosova ide veliki broj vojnika

Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je danas Srni da je situacija na sjeveru Kosova vrlo alarmantna i da prijeti eskalacija.

Imamo pouzdanu informaciju da se iz pravca Prištine prema sjeveru Kosova kreće veliki broj vojnika, pripadnika američkog KFORA. Jedna grupa sa 15 `hamera` je zaustavljena na raskrsnici na ulazu u Zvečan i nije im dozvoljen prolazak prema Leposaviću“, rekao je Pantić.

On navodi da je ogorčenje Srba veliko jer su pripadnici KFORA, prema njegovim informacijama, helikopterima prebacili jedan broj carinika i specijalaca Kosovske policijske službe  na prelaz Brnjak.

Pokušavamo da stupimo u vezu sa komandantom KFOR-a, ali on uporno odbija bilo kakav kontak sa nama“, kaže Pantić.

Plašimo se da će situacija eskalirati. Mi nećemo dozvoliti prolazak specijalcima `Rose`, niti ćemo predati carinske punktove pripadniciam Rose“, upozorio je Pantić i dodao da s druge strane očekuju hitnu reakciju Vlade Srbije.

Prema nezvaničnim saznanjima, Srbi okupljeni u Rudarama, gdje je zaustavljen konvoj američkih vojnika, očekuju dolazak šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića.

Kako javlja dopisnik Srne, u toku su konsultacije u Vladi  Kosova. a prema izvorima bliskim kosovskom premijeru Hasimu Tachiu, on je od jutros u više navrata kontaktirao šefa američke Ambasade Crihstopera Dela i na neprestanoj je vezi sa komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom.

 

Srna/Informer.ba