Region Vijesti

Kosovo: Zabranjen ulazak kamiona iz Srbije

Embargo Prištine na srpsku robu zaustavio je danas na administrativnom prelazu Merdare desetine kamiona.
Odluka kosovske vlade počela je da se primenjuje sinoć i carinicima je naređeno da ne propuštaju kamione koji dolaze iz Srbije na Kosovo, a na punktu Merdare kod Podujeva je stvorena gužva i dvadesetak kamiona blokirano je na putu ka Kosovu.

Po riječima predsjednika Srbije Borisa Tadića, odluka administracije u Prištini je „nemoralna, apsurdna i protivna osnovnim evropskim vrijednostima“, ali Beograd neće uzvratiti bilo kakvom kontramjerom.

Beograd je potez Prištine označio kao antievropski akt koji krši CEFTA sporazum, iz Brisela poručuju da “još proučavaju” odluku, ali da neće podržati nikakve unilateralne poteze, a iz Prištine – da je riječ o činu koji je „iznuđen“ neuspjehom šeste runde pregovora, o slobodnoj trgovini.

Vlada Srbije ocijenila je da se radi o jednostranom aktu sprečavanja protoka robe kojim se grubo krši CEFTA sporazum i onemogućava normalno snabdijevanje stanovnistva južne srpske pokrajine.

Na današnjoj sjednici, Vlada je odlučila da upozori Ujedinjene nacije i Evropsku uniju na moguće posljedice ovakve odluke i pokrene proces rješavanja problema pred Evropskom komisijom, koja je osnivač CEFTA.

CEFTA sporazum je sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Moldavije i UNMIK-a, u ime Kosova.

Potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da očekuje da će problem brzo biti riješen “u saradnji sa partnerima iz EU“.

Predsjednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliu tvrdi da je odluka kosovske vlade o embargu na robu iz Srbije iznuđena zbog neuspjeha šeste runde dijaloga Prištine i Beograda gdje je na dnevnom redu bila i slobodna trgovina. “Odluku kosovske vlade treba gledati kao čin, koji je iznuđen. Srbija je u tom slučaju najveći gubitnik”, kazao je Grdžaliu Tanjugu.

Prema podacima PKS, za prvih šest mjeseci ove godine iz ostalih dijelova Srbije je otpremljeno robe na Kosovo i Metohiju u vrijednosti od 202,8 miliona dolara, što je povećanje od 15 posto u odnosu na isti period 2010.

Tokom 2010. registrovani promet robe iz ostalih dijelova Srbije u južnu pokrajinu vrijedio je od oko 400 miliona dolara i veći je u odnosu na isti period 2009. za 16,83 posto.

Isporuke iz Srbije su iznosile 391,2 miliona dolara i veće su za 16,39 posto, a nabavke s Kosovom iznosile su 4,03 miliona i veće su za 85,71 posto.

U razmjeni je ostvaren suficit od 387,17 miliona dolara.

Najznačajnije robe u isporukama na KiM u 2010. bile su električna energija, šećer, prehrambeni proizvodi, dizel goriva, sirova nafta, hartija, premazani impregnisani karton, lijekovi, teška ulja, tečni butan, keramički blokovi, električni provodnici, ostali bazni proizvodi i preparati za ručno pranje veša i posuđa.

U prvom tromjesečju ove godine na KIM su najviše isporučivana teška ulja, električna energija, tečni butan, sjemenska pšenica, obična pšenica, prehrambeni proizvodi, dizel goriva, preparati za ručno pranje veša i posuđa, šećer, kukuruz, brašno, sirova nafta, mašine i koncentrati bjelančevina.

Tanjug/Informer.ba