Region Udarno Vijesti

Kosovo: Zatražen povratak na stanje prije 25. jula

Odbornici skupštine četiri opštine sa sjevera Kosova i Metohije nisu saglasni sa tim da se realno stanje mijenja nasilnim putem i traže vraćanje na stanje prije 25. jula.

U zaključcima o situaciji na sjeveru Kosova koje su donijeli na današnjem sastanku u Zubinom Potoku traži se nezavisna istraga o događajima na Jarinju, pod mandatom Savjeta bezbjednosti UN.

Predstavnici Srba ne prihvataju da se na sjeveru primjenjuju dogovori Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jer su “štetni po interese srpskog naroda“. Srbi traže da se dogovori vrate pod okrilje UN.

Odbornici traže da Srbija “opozove saglasnost o raspoređivanju Eulexa na području Kosova i Metohije“, odnosno da se ponovo aktivira Unmik civilna misija.

Zahtijeva se i da država Srbija i Savjet bezbjednosti “obezbijede povratak dijela srpske vojske i policije i njihovo početno raspoređivanje na sjeveru Kosova i Metohije“.

U zaključcima se poručuje da su Srbi iz četiri opštine sa sjevera Kosova čvrsto opredijeljeni da “opstanu na tom području u sastavu Srbije“.

U posljednjem zaključku predsjednici opština se zadužuju da nastave razgovore sa Kforom kako bi se pronašli načini sa snabdijevanje njihovih vojnika.

Prije sastanka načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedljeković izjavio je da su predstavnici Srba sa područja četiri srpske opštine sa sjevera Kosova u stalnom kontaktu sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Svakodnevno sam u komunikaciji sa državnim vrhom. Državni vrh, predsednik Srbije i Vlada stoje iza nas, daju nam podršku da u mirnoj i odlučnoj borbi istrajemo u našim ciljevima“, izjavio je Nedljeković, dodajući da državni vrh šalje preporuku da Srbi ne smiju ulaziti u sukob sa Kfor-om i ostalim međunarodnim institucijama niti smiju nasjedati na provokacije.

Kfor je sinoć saopštio da je odlučan da preduzme akciju, ako Srbi ne donesu odluku o uklanjanju blokada. U saopštenju se navodi da su dva konvoja Kfora naišla na otpor u pokušaju da snabdiju vojnike stacionirane pored puteva ka prelazima Jarinje i Brnjak.

Konvoj Kfora juče je krenuo ka prelazima na sjeveru Kosova i zaustavio se kod barikade u selu Jagnjenica, ali se poslije razgovora predsjednika opštine Zubin Potok Slaviše Ristića i potpukovnika Kfora Klausa Glaba, vratio u bazu u Novom Selu.

Komandant Kfora Erhard Drews zatražio je u subotu da se Kforu omogući da kopnenim putem snabdijeva vojnike na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i Srbima dao rok da do ponedjeljka uklone barikade.

U suprotnom, kako je tada rekao, Kfor će mirnim putem ukloniti blokade sa puteva.

U međuvremenu, ovaj rok je produžen do današnjeg sastanka predstavnika opština na sjeveru.

 

Srna/Informer.ba