Region Udarno Vijesti

Kosovski policajci pucali na Srbe koji su blokirali granični prijelaz

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je na administrativnom prelazu Jarinje da ima informacije da su kosovski specijalci na prelazu Brnjak pucali u Srbe koji protestuju i da je KFOR  ka tom punktu uputio jedinicu kako bi se izbjegla dalja eskalacija nasilja.

Bilo je pucanja, čuli smo da je ta jedinica Kosovske policije pucala na naše ljude. Jako je važno da u ovom trenutku ostanemo mirni i da imamo prave informacije“, rekao je Stefanović novinarima i okupljenim Srbima.

Srpski izvori sa sjevera Kosova potvrdili su Srni da se nešto prije 15.00 časova na administrativnom prelazu Brnjak dogodio incident kada su pripadnici specijalne jedinice “Rosa” pucali na Srbe koji su blokirali putni pravac Zubin Potok – Ribarići.

Povratak KPS-a na Brnjak potvrdio je i ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redxepi koji kaže da KPS i dalje kontroliše prelaz Brnjak i da se KPS sa tog prelaza nije povukla.

Nemam informacija da je bilo nekih incidenata. KPS radi svoj posao u skladu sa odlukom Vlade“, rekao je Redžepi navodeći da je na ova dva prelaza moguć slobodan prolazak građanima, ali da nije dozvoljen uvoz i izvoz robe u Srbiju.

Ostaje na snazi odluka Vlade o zabrani uvoza i izvoza“, rekao je za Srnu Rexepi.

Specijalne jedinice kosovske policije “Rosa” zauzele su noćas administrativni prelaz Brnjak, kod Zubinog Potoka, dok su ih Srbi iz Leposavića blokadom puta pokušali da spriječe da preuzmu prelaz Jarinje.

Nakon što je postignut dogovor Borislava Stefanovića i ministra Gorana Bogdanovića sa komandom KFOR-a, pripadnici kosovskih specijalaca prvo su se povukli sa prelaza Brnjak, da bi se nakon dva časa vratili sa dvadesetak vozila i iz tog dijela čuje se pucnjava, javio je reporter RTS-a.

Ta dva prelaza do sada je kontrolisala carina EULEX-a, koja nije provodila odluku Prištine o zabrani uvoza robe iz centralne Srbije.

 

Srna/Informer.ba