Region Udarno Vijesti

Kosovski Srbi odbili da sklone barikade

Predstavnici Vlade Srbije zatražili su večeras od Srba na sjeveru Kosova da uklone barikade i poštuju sporazum postignut sa Kforom, ali su građani na barikadama u selu Rudare odbili da to učine.

“Nećemo uklanjati barikade. Na zahtev građana, odbornici će na sednici skupštine opštine odlučiti o sudbini barikada. Nećemo protiv interesa države, ali moramo misliti i o budućnosti svoje dece”, rekao je građanima, na barikadi u mjestu Rudare, predsjednik opštine Zvečan Dragiša Milović.

Građani su odlučili da nastave blokadu, u najboljem slučaju do sutra, kada bi trebalo da budu održane sjednice skupština srpskih opština na sjeveru Kosova – javlja izvještač Srne.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je prije toga građanima u selu Rudare da je sporazum sa Kforom postignut i da iza tog sporazuma stoji država Srbija.

Stefanović je pozvao građane da poštuju sporazum uprkos svim manjkavostima i naveo da ako to ne učine neće biti daljih pregovora sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Kada je Stefanović završio obraćanje, pred građane su izašli predsjednici opština sa sjevera Kosova i pitali građane da li prihvataju dogovoreno, na šta su oni povikali da odbijaju da uklone barikade.

Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović potom su napustili blokadu, dok su predsjednici srpskih opština ostali sa mještanima koji 12 dana blokiraju put.

Srna/Informer.ba