Region Udarno Vijesti

Koštunica: Srbija neće u EU još najmanje deceniju

Predsjednik Demokratske stranke Srbije /DSS/ Vojislav Koštunica ocijenio je da Srbija odnos sa EU treba da zasnuje na čistom računu, kao zemlje članice ili kao Švajcarska i Norveška, koje sa EU imaju razvijenu saradnju.

Jasno je da Srbija nema čemu dobrom da se nada od sadašnjih pregovora. Sve upućuje, na žalost, da će rešenja biti protivustavna i protivna Rezoluciji 1244“, rekao je Koštunica za beogradski dnevnik “Danas”.

On u prilog svojoj tezi navodi da je sadašnja vlast Srbije prije pregovora Beograda i Prištine uz posredovanje Brisela napravila nekoliko ključnih grešaka.

Najpre je potpisan SSP sa zemljama EU koje su priznale Kosovo, i te države smatraju da je po samom SSP-u međunarodna obaveza Srbije da uspostavi dobrosusedske odnose sa Kosovom. Zatim je prihvaćen Euleks, koji direktno radi na stvaranju države Kosovo“, rekao je Košutnica.

On je ukazao da je vlast u Srbiji, umjesto da tuži makar jednu državu Međunarodnom sudu pravde zbog priznanja Kosova, zatražila savjetodavno mišljenje UN, te zaključio da je greška što se pitanje Kosova izmjestilo iz Savjeta bezbjednosti.

“Greška je što se pitanje Kosova iz Saveta bezbednosti, gde smo zahvaljujući principijelnom stavu Rusije kontrolisali sve odluke o Kosovu, izmestilo u Generalnu skupštinu, gde je usvojena briselska rezolucija o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa. Potom ide pristajanje na pregovore sa secesionistima, uz posredovanje Brisela i isključivanje Unmika”, rekao je lider DSS-a.

On je ocijenio da treba reći istinu o evropskim integracijama, jer se, kako je zaključio, u Srbiji javnost najviše obmanjuje upravo oko EU. “Istina je da ulazak Srbije u EU neće biti na dnevnom redu do kraja ove decenije. Šta će biti za deset godina sa EU, danas niko sa sigurnošću ne može da zna”, rekao je Koštunica.

 

Srna/Informer.ba