Izdvojeno Region Vijesti

Koštunica tvrdi, Srbija je na izdisaju

Predjsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica optužio je vladajuću koaliciju da ne vodi računa o razvoju zemlje.

On navodi da vlast da prema Evropskoj uniji vodi “dogmatsku i evrofanatičnu” politiku.

“Prvi i najvažniji nacionalni interes Srbije je njen razvoj, a ne članstvo u Evropskoj uniji kako tvrdi aktuelna vlast“, rekao je Koštunica.

Koštunica je upozorio da je privreda Srbije “na izdisaju” i da više od 700.000 ljudi živi ispod granice siromaštva.

“Više od 70.000 preduzeća u Srbiji je u blokadi, budžetski deficit je devet puta veći nego pre tri godine, inflacija je najveća, a plate najmanje u regionu. Prosiječna plata u Srbiji manja je od minimalne zarade u Hrvatskoj”, ukazao je Koštunica.

Predsednik DSS-a je upozorio i da je spoljni dug zemlje dostigao 32 milijarde dolara, te da je ovakvo stanje u Srbiji plod činjenice da Vlada nije imala strategiju izlaska iz krize i da su mjere koje je donosila bile loše.

Pristup vlade evropskim integracijama Koštunica je nazvao dogmatskim i evrofanatičnim , a izglede Srbije da uđe u EU “krajnje neizvjesnim”.

Prema njegovom mišljenju, iskustva drugih država koje su pre više godina postale kandidati pokazuju da se tek sa početkom pregovora o članstvu u EU mogu očekivati rezultati.

Koštunica smatra i da će članstvo Srbije u EU biti uslovljeno priznavanjem Kosova i učlanjenjem u NATO, a po njegovom mišljenju to pokazuju i izjave evropskih funkcionera.

 

B92/Informer.ba