BiH Udarno Vijesti

Kozarac jučer bio pust u strahu od četnika

Mještani Kozarca jučer su bili u strahu zbog najave da će pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta prodefilovati Kozarcem, a zatim se tu i okupiti u znak podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću, koji se jučer pojavio pred Tribunalom.

Nedžad Bešić, član Savjeta Mjesne zajednice Kozarac, kazao nam je da su Kozarčani duboko ogorčeni čak i mogućnošću fašističkih okupljanja na mjestu gdje je ubijeno oko 1.800 Bošnjaka i silovano na stotine žena.

Na Radio Prijedoru bila je najava da će sljedbenici Ravnogorskog četničkog pokreta proći Kozarcem i ići ka Mrakovici. Četiri dana konstantno smo dobivali te informacije, što od naših izvora u institucijama, a tako i u različitim udruženjima. No, danas (jučer, op. a.) ipak ih nema i ja sam siguran da se od toga i odustalo. Jednostavno, može se samo pretpostaviti šta bi to značilo”  kaže Bešić.

On naglašava da bi defile ravnogoraca kroz Kozarac bio presedan, zbog, kako napominje, bliske historije.

” Baš zbog toga, zbog krvave historije ovog mjesta i činjenice da su Bošnjaci danas na svojim spaljenim ognjištima i šute i žive svoj život, nikoga ne gledaju poprijeko, takvo okupljanje baš na ovom mjestu nikada se ne smije dogoditi. To nije ništa drugo nego najgrublja provokacija, igranje živcima i samo lud čovjek bi i pomislio da na takav način može i smije proći ovom lokacijom “- napominje Bešić.

U pozorištu slavili Karadžićev rođendan

U Policijskoj stanici Kozarac rečeno nam je da nemaju prijavljen nikakav skup i da oni „nemaju ništa sa tim“.

Policija uvijek govori da nema ništa s takvim okupljanjima. Nedavno je u Prijedoru, u istom satu kada su se stotine Bošnjaka okupile u Omarskoj, u Narodnom pozorištu u Prijedoru slavljen rođendan prvog predsjednika RS Radovana Karadžića. Tamo je bilo i četnika, ikonografije, poklanjanja liku i djelu Draže Mihailovića i – nijednog policajca. Niko mi onda ne može reći da lokalna vlast ništa nema s tim” tvrdi Bešić.

 

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba