Crna hronika Izdvojeno Udarno Vijesti

Kozarac: Tinejdžer pravio bombe i skicirao moguće mete

Sedamnaestogodišnji M.T. iz Kozarca, učenik Poljoprivredne škole u Prijedoru, u svojoj sobi je spravljao bombe i eksplozive, a policija je našla i šokantne nacrte za postavljanje bombe ispod automobila, kao i skice dva za sada nepoznata tržna centra.

Naime, ovaj tinejdžer uhapšen je u četvrtak nakon što je u školu donio metak, bombu i eksploziv koji je sam napravio.

Preneraženi učenici odmah su pozvali policiju, koja ga je uhapsila i ubrzo nakon toga i pretresla njegovu kuću. Ono što su zatekli u sobi ovog tinejdžera, kako se saznaje, šokiralo je policajce, jer su pronašli materijal, skice i nacrte dostojne jednog teroriste, pišu Nezavisne novine.

Policajci su našli planove za pravljenje eksploziva od umjetnog gnojiva, nacrte dva za sada nepoznata tržna centra, te nacrte za postavljanje eksploziva ispod automobila. Uz to, policija je čak pronašla i ručno izrađene sablje.

Kako se saznaje, M.T. se hvalio drugovima svojim “rukotvorinama”, a policajcima je kazao da je nacrte i “recepte” za pravljenje bombi skidao sa Interneta iz, kako je rekao, čiste znatiželje.

Ovaj maloljetnik nema kriminalni dosije niti je policija ikad imala probleme s njim. M.T. živi sa majkom i polubratom, a otac mu radi u Njemačkoj.

Njegovi sugrađani i poznanici koji ga znaju od malih nogu nisu iznenađeni ovim saznanjima. Kažu da su znali čime se bavi u osami svoje sobe. Pričaju da su od njegovih malih nogu primjećivali da ima sociopatsko ponašanje.

On je sa četiri godine crtao osakaćena ljudska tijela, na jednoj strani nacrtana glava, na drugoj trup, na trećoj ruke. Sve je to bilo išarano crvenom bojom. Tad su još njegovim roditeljima govorili da povedu računa, da potraže pomoć za njega, jer to nije normalno ponašanje“, ispričao je poznanik porodice, koji je želio da ostane anoniman.

Jedna mještanka Kozarca ispričala je da je M.T. veoma povučen i da nikoga ne pozdravlja na ulici.

Često ga viđam kako sam šeta cestom. Povučen je u sebe, a kada prolazi pored mene, kao da ne postojim, iako mu poznajem cijelu porodicu“, navela je ova Kozarčanka.

Kako kaže, znala je odranije da M.T. voli da spravlja eksplozive i da je oduvijek zainteresovan za hemikalije.

On iz hemije u školi jedva ima dvojku, a opsesija mu je pravljenje bombi u vlastitoj radinosti“, ispričala je ona.

Od komšija porodice M.T. se saznaje da je policija u četvrtak poslijepodne blokirala kuću dječakove porodice zbog pretresa.

Iz policije saznajemo da će u istragu koja se provodi protiv M.T. biti uključeni socijalni radnici i psiholozi, a sve kako bi se pomoglo maloljetniku.

 

Nezavisne/Informer.ba