BiH Crna hronika Udarno Vijesti

KPZ Tunjice kod Banjaluke: Osuđenike vezivali i tukli?

Osoblje u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Tunjice kod Banjaluke osuđenike je udaralo rukama i nogama, te ih je vezivalo, ali i odvodilo u sobu za izolaciju od samopovređivanja, gdje je zlostavljanje nastavljano.

Navedeno je to u specijalnom izvještaju Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, koji se odnosi na stanje ljudskih prava u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija u našoj zemlji. Do šokantnih saznanja ombudsmani su došli tokom posjeta ovim ustanovama u BiH i razgovora s pritvorenicima.

Posebno je zabrinjavajuće to što su za ovaj vid zlostavljanja korišteni prostori koji nisu pokriveni video-nadzorom, te da ono nije evidentirano u zvaničnim evidencijama koje vodi banjalučki KPZ po ovom pitanju.

Ombudsmani su u ostalim kazneno-popravnim ustanovama, tokom razgovora s pritvorenicima, takođe čuli zabrinjavajuće ispovijesti. U izvještaju, primjera radi, stoji da su zaprimili žalbe osuđenih lica zbog straha za bezbjednost.

Pritvorenici su se, precizirano je, žalili zbog činjenice da se nalaze na izdržavanju kazne zajedno sa drugim osuđenicima s kojima su učestvovali u izvršenju krivičnog djela ili imaju neke druge “neraščišćene” odnose, što je slučaj u Kazneno-popravnom zavodu Mostar.

Takođe, u izvještaju stoji da su se osuđenici žalili da strahuju za bezbjednost jer su druge nacionalnosti u odnosu na većinu osuđenika u toj ustanovi (KPZ Zenica, KPZ Foča, KPZ Doboj, KPZ Banjaluka).

Ombudsmani su, pritom, KPZ Zenica izdali preporuku koja se odnosi na žalbu srpskih osuđenika, a koji tvrde da su žrtve fizičkog i verbalnog zlostavljanja na nacionalnoj osnovi od strane osoblja i drugih zatvorenika. Zaposlenima se sugeriše da preduzmu sve mjere na sprečavanju zlostavljanja. U zeničkom KPZ-u, sa druge strane, ističu da u tom zavodu nema nikakve diskriminacije.

Osuđenici srpske nacionalnosti nisu ugroženi, već imaju povoljniji položaj nego drugi. Biraju sobe, paviljon, posao, sve radi ‘mira u kući’“, navodi Nihad Spahić, direktor Kazneno-popravnog zatvora Zenica.

Komentar o ovom izvještaju zatražili smo od Ministarstva pravde RS, pritom pitajući da li će i koje mjere biti preduzete, ali iz Ministarstva kažu da se takvi podaci smatraju službenom tajnom, te se ne smiju saopštavati.

Ipak, optimistično je to što u spomenutom dokumentu stoji da su ombudsmani prilikom posjete ustanovama konstatovali da postoji napredak u segmentu opšte bezbjednosti, te da ni u jednoj ustanovi nije registrovan nijedan slučaj bjekstva.

Nezavisne/Informer.ba