Svijet Vijesti

Kraj 17-godišnje političke ere

Italijanski premijer Silvio Berlusconi podnijet će je ostavku večeras nakon što je Poslanički dom parlamenta usvojio je mjere za obuzdavanje ekonomske krize. Italijanski predsjednik Giorgio Napolitano ponudio je mandat  bivšem evropskom komesaru Mariju Montiju. Ovo je kraj 17-godišnje političke ere Silvija Berlusconija.

Ovaj medijski gigant dominirao je italijanskom politikom skoro dvije decenije. Tri puta je bio premijer. Od zabavljača na kruzeru postao je najbogatiji čovjek u Italiji. Majka Rosi bila je presretna. Berlusconi je u izgradnji vlastite političke karijere koristio televiziju i vlastito bogatstvo. Transplantacije kose i zahvati estetske hirurgije ubrzo su postali očigledni. Zbog  umora od posla, operacija i provoda padao je i u nesvjest. Uporno se hvalisao svojim uspjehom među ženama. Zadnjih godina uslijedio je nekoliko seks skandala, a njegova žena podnijela je zahtjev za razvod. Zbog priča o seksi “bunga-bunga” zabavama počeli su ga ismijavati širom svijeta, no on se nije obazirao.
„Uvijek sam radio bez prekida, i ako ponekad vidim neku lijepu djevojku, kažem: Bolje je da volite djevojke nego da budete gay“, govorio je Berlusconi.

Posramio je Italiju i s nekoliko skandaloznih gafova na međunarodnim samitima. U julu 2003. je Martinu Schulzu, njemačkom zastupniku u Evropskom parlamentu, uputio sljedeći poziv: „Znam da jedan čovjek u Italiji snima film o nacističkim koncentracionim logorima. Želio bih vas predložiti za ulogu upravnika logora. Bili biste savršeni.”

Tokom jednog samita NATO-a primorao je njemačku kancelarku Angelu Merkel da čeka dok je razgovarao na telefon. Nosio je turban tokom posjete britanskog premijera Blaira Sardiniji. Kasnije se otkrilo da je razlog bila transplantacija kose. Dobio je i udarac suvenirom posred lica, ali se i tada vratio. Tužioci su ga procesuirali zbog pozamašnog spiska različitih navoda o malverzacijama i zloupotrebama položaja, ali onda je on mijenjao zakone i tako štito svoj kriminal.

„Ja sam najčešće sudski progonjen čovjek svih vremena, u cjelokupnoj historiji čovječanstva, jer sam bio podvrgnut više od 2.500 sudskih pretresa”, izjavio je 2009. Berlusconi.

Pokušao je progurati zakone kojim bi ograničio objavljivanje transkripata prisluškivanih razgovora, pokušao je u paket mjera štednje ubaciti i klauzulu kojom bi njegova porodična investicijska firma izbjegla plaćanje velike novčane kazne. Svrgavanje Berlusconija nije bilo lako. Kada se Italija našla u fokusu dužničke krize u eurozoni, finansijska tržišta donijela su svoju presudu –  Berlusconi je problem. No, Italijanima ostaje i dalje problem, a to je ogroman dug  –  1.900 milijardi eura.

 

Federalna.ba/Informer.ba