Svijet Udarno Vijesti

Do kraja godine na Zemlji će biti preko sedam milijardi stanovnika

Broj stanovnika na planeti premašit će do kraja ove godine granicu od sedam milijardi, objavio je Francuski institut za demografske studije (INED).

Granica od šest milijardi stanovnika premašena je 1999. godine, navodi INED. Bilo je potrebno 12 godina da se broj Zemljana popne na sedam milijardi, a do sljedeće granice od osam milijardi bit će potrebno 14 godina jer se stopa rasta stanovnika u svijetu usporava, procjenjuje institut.

Nakon toga bi se broj svjetske populacije trebao stabilizirati na između devet i deset milijarda sve do kraja stoljeća.

Rast populacije na svijetu smanjit će u ovoj godini na 1,1 posto, dok je prije 50 godina, primjerice, iznosio dva posto. To se događa zbog smanjenog fertiliteta diljem svijeta. Danas broj djece po ženi iznosi u prosjeku 2,5, a prije pola stoljeća bio je pet. Međutim, razlike u svijetu ogromne su, od Nigera gdje žena u prosjeku rađa sedmero djece, do Tajvana gdje je taj prosjek 0,9.

Rast stanovništva najizraženiji je u subsaharskoj Africi, dijelovima Arapskog poluotoka i u područjima od Afganistana do sjeverne Indije.

Trenutno grupu sedam najmnogoljudnijih zemalja svijeta čine Kina (1,33 milijardi stanovnika), ispred Indije (1,17 milijardi), SAD-a (306,8 miliona), Indonezije (243,3 miliona), Brazil (191,5), Pakistana (180,8) i Nigerije (162,3).

Do godine 2050. Indija (1,69 milijardi po procjeni) trebala bi preteći Kinu (1,31), a Nigerija (433 miliona) Sjedinjene Države (423 miliona), smatra INED.

 

Fena/Informer.ba