Ekonomija Vijesti

Do kraja septembra ponovo kreće isporuka nafte iz Libije

Libija polovinom septembra planira ponovno pokrenuti proizvodnju na dvjema istočnim naftnim poljima te nastaviti s njezinom isporukom iz luke Tobruk do kraja istoga mjeseca, a glasnogovornik libijskih pobunjenika jučer je izvijestio kako je plinovod Libija-Italija popravljen, što će omogućiti nastavak isporuke plina evropskim zemljama.

Proizvodnja nafte u toj zemlji članici OPEC-a već je mjesecima u prekidu zbog višemjesečnih sukoba između pobunjenika i snaga lojalnih Moameru Gadafiju.

U borbama je oštećena infrastrukutra, a strani radnici bili su prisiljeni napustiti zemlju. Sve je to prisililo globalne ekonomije da od februara, otkad je počeo građanski rat u Libiji, plaćaju više od 100 dolara po barelu nafte te dovelo do povećanja troškova i cijena velikim kupcima, poput Talijana, Nijemaca i Francuza.

Operacija ponovne proizvodnje na istočnim naftnim poljima počet će 15. septembra i do kraja mjeseca bit ćemo u mogućnosti izvoziti naftu iz Tobruka“, kazao je glasnogovornik Arapske zaljevske naftne tvrtke AGOCO Abdeldžalil Majuf, podsjetivši kako se naftna polja Sarir i Mesla nalaze duboko u libijskoj pustinji.

Također, kazao je kako će tehničke ekipe biti poslane na naftna polja po završetku svetog mjeseca ramazana, u prvoj sedmici septembra.

Na novinskoj konferenciji održanoj u Bengaziju glasnogovornik pobunjenika Ahmed Bani kazao je kako je plinovod Libija-Italija popravljen te da je počela opskrba crpnih stanica i rafinerije Melita. Također je rekao kako će plin početi teći prema Evropi, ne preciziravši kada će se to realizirati.

Dugačak 510 kilometara, plinovod između Melite, smještene zapadno od Tripolija i talijanske Gele, u 50-postotnom je vlasništvu talijanske naftne kompanije ENI.

Plinovod je zatvoren u februaru, nedugo nakon pobune protiv Gadafija. Bani je kazao kako je njegovo zatvaranje rezultiralo gubicima u iznosu od milion eura dnevno.

 

Fena/Informer.ba