BiH Izdvojeno Vijesti

Krenuo Marš mira prema Srebrenici, preko 7.000 učesnika

Iz mjesta Nezuk u općini Sapna jutros u devet sati krenula je kolona Marša mira koja se organizira sedmi put u znak sjećanja na golgotu žrtava srebreničkog genocida, probijajući se do slobodne teritorije u Tuzli.

Na maršu učestvuje oko 7.000 ljudi iz svih dijelova BiH, ali i iz inostranstva. Među učesnicima su i pripadnici holandskog bataljona UN-a koji su u vrijeme počinjenja genocida nad Bošnjacima bili stacionirani u Srebrenici.

Za razliku od prethodnih, ove godine zbog finansijskih problema organizator nije bio u mogućnosti osigurati po jedan obrok učesnicima pohoda.

Tokom trodnevnog pješačenja, prolazit će pored brojnih grobnica u kojima su pronađeni ostaci žrtava srebreničkog genocida. Bit će upriličeni i historijski sati na kojima će preživjeli srebrenički Bošnjaci govoriti o ovoj tragediji…

Vođa Marša mira Muhamed Duraković rekao je Srni da organizatori ovog marša računaju da će na ovogodišnjem maršu biti oko sedam hiljada učesnika, koji će se priključivati koloni na njenom putu ka Potočarima.

On je dodao da je ovo najveći do sada Marš mira koji ima međunarodni karakter, jer ima učesnika iz evropskih zemalja.

Duraković je rekao da se, zbog velikog broja učesnika, neće održavati časovi historije na nekim mjestima kroz koje prolazi kolona, kao što je to bila do sada praksa, već da je jutros pred polazak održan čas istorije o značaju prolaska kolone 1995. godine do Tuzle.

U Kamenici kod Zvornika biće prvo noćenje učesnika kolone, a drugo u Pobuđu, opština Bratunac.

Učenici kolone trebalo bi da stazu od Nezuka do Potočara, koja je duga oko 85 kilometara, pređu za tri dana.

Ovogodišnji Marš mira sedmi je po redu pješački pohod, koji se održava u okviru obilježavanja 16 godina od genocida u Srebrenici.

 

Informer.ba