BiH Izdvojeno Vijesti

Kriminal i korupcija: Namješten konkurs za pet osoba

Sve ono što je već godinama javna tajna u institucijama Bosne i Hercegovine kada je u pitanju namještanje konkursa i zapošljavanja državnih službenika i namještenika, ovih dana konačno je isplivalo na površinu i javno je obznanjeno i čak dokazano. Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović odlučio je o svemu tome ekskluzivno za Oslobođenje javno progovoriti.

”Ovo se više ne može trpjeti. Neko konačno mora stati ukraj kriminalu i korupciji koji se dešavaju, inače će nas sve to potpuno uništiti’‘, kaže Kasumović.

Imena poznata od početka

Naime, zbog saznanja o kriminalnim aktivnostima oko namještanja konkursa za zapošljavanje u Ministarstvu finansija i trezora BiH, Kasumović je u ponedjeljak, 12. septembra, Nevenu Akšamiji, direktoru Agencije za državnu službu BiH, podnio pisani zahtjev za poništenje rješenja o imenovanju Komisije za provođenje postupka prijema državnih službenika u tom ministarstvu po javnom oglasu od 13. maja 2011.

Ministarstvo finansija i trezora BiH je, naime, 13. maja 2011. raspisalo javni oglas za zapošljavanje pet državnih službenika i to na pozicije stručnih saradnika za analizu, administriranje aplikacijama, kadrovske i opće poslove, pripremu i realizaciju IPJ te lektora.

Procedura popunjavanja državnih službenika po navedenom oglasu je u toku, te je objavljen i spisak kandidata za polaganje pisanog dijela stručnog ispita sa terminima zakazanim za četvrtak, 15. septembar.

”Veoma pouzdano sam informiran da je kompletna procedura zapošljavanja državnih službenika po ovom oglasu unaprijed dogovorena i naštimana, tako da će status državnih službenika steći slijedećih pet kandidata – Tanja Minić, Manuela Stjepanović, Ana Drmić, Jasmina Putica i Midhad Čolaković. Naime, tih pet pomenutih kandidata su od pojedinih članova Komisije dobili pitanja koja će imati na polaganju pisanog dijela stručnog ispita zakazanog za četvrtak, 15. septembra, i na taj način će biti preferirani u odnosu na ostalih 205 kandidata”, upozorio je, između ostalog, Kasumović u svom dopisu.

Tako je zamjenik ministra finansija i trezora BiH već unaprijed obavijestio Agenciju za državnu službu BiH ko će biti primljen na pozicije državnih službenika u Ministarstvo finansija i trezora BiH. Toliko o poštenju i provođenju sistema transparentnosti u procesu zapošljavanja državnih službenika koje bi trebala osigurati Agencija za državnu službu BiH.

Molim vas da u skladu sa vašom nadležnošću poništite rješenje o imenovanju Komisije za provođenje postupka prijema državnih službenika u Ministarstvu finansija i trezora BiH po javnom oglasu od 13. maja 2011. i u vezi s tim zaustavite do sada provedenu proceduru kako bi se spriječila svaka vrsta diskriminacije i zloupotreba“, naveo je Kasumović.

On je upozorio da će ukoliko se nastavi provođenje procedure prijema državnih službenika u Ministarstvo finansija i trezora “na diskriminatorski način, biti prinuđen da od nadležnih institucija zatraži provođenje istrage“.

 

Informer.ba