Izdvojeno Politika Vijesti

Krišto predsjedavajuća, HDZ odustaje od ministarskih pozicija?!

Sastanci stranačkih lidera iz Federacije BiH o formiranju izvršne vlasti na nivou BiH već su počeli, a osim priče o mandataru, govori se i o raspodjeli resora u Vijeću ministara, pišu Nezavisne.

Ne znam je li predsjednik Čović imao nekih stranačkih susreta, ali siguran sam da će ih uskoro biti kako bi bila formirana izvršna vlast na razini BiH“, rekao je Mate Franjičević, šef Kluba poslanik HDZ BiH u Predstavničkom domu bh. parlamenta.

Navodno su Lagumdžija i Čović približili stavove u vezi sa mandatarom Vijeću ministara koji bi bio iz redova HDZ BiH.

Kandidat HDZ BiH dobio bi jednoglasnu podršku u Predsjedništvu BiH, a dva HDZ-a ne bi više insistirala da im pripadnu sve tri hrvatske pozicije u Vijeću ministara, nego bi jednu prepustili strankama platforme, na čelu sa SDP-om. Na ovaj način bio bi ispunjen dogovor koji su stranke iz FBiH pokušavale postići pod medijacijom Ureda visokog predstavnika (OHR) u martu ove godine.

Čović je o formiranju vlasti razgovarao i sa Sulejmanom Tihićem, liderom SDA, s kojim se češće sreće i zbog obaveza u Kolegijumu Doma naroda parlamenta BiH. Navodno je ovdje više riječi bilo o rekonstrukciji Vlade FBiH, na šta u SDP BiH još ne pristaju.

Srna nezvanično saznaje da će se do petka sastati predsjednici HDZ-a BiH i SDP-a Dragan Čović i Zlatko Lagumdžija.

Podjela resora u Vijeću ministara neće biti moguća bez dogovora sa strankama iz RS, a prema ranijim najavama, mjesto predsjedavajućeg i dva ministarstva pripala bi Hrvatima, tri ministarstva Bošnjacima, a četiri Srbima, iako iz nekih stranaka naglašavaju da mora biti jedna pozicija i za ministra iz reda ostalih.

Kako smo saznali u političkim strankama iz Republike Srpske, još nije bilo nikakvih susreta sa liderima stranaka iz FBiH.

Nas to uopće ne interesira ko se s kim sastaje i krajnje im je vrijeme da se dogovore dva HDZ-a i bošnjačke stranke. Mi smo milion puta ponovili kakva su naša očekivanja što se tiče broja ministarstava, ali sad je najvažnije da bude završena ova obaveza o imenovanju mandatara“, kazala je Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a.

DP/Informer.ba