Politika Udarno Vijesti

Krišto:Kukić sigurno neće dobiti potrebnu većinu

Kandidat HDZ-a za mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara Borjana Krišto smatra da Slavo Kukić ni na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH neće dobiti potrebnu većinu.

Očekujem da će poslanici glasati kao i u prvom čitanju i da Kukić neće biti izabran“, izjavila je Krišto Srni.

Odgovarajući na pitanje da li je bilo pritisaka na HDZ BiH da ova stranka povuče njenu kandidaturu Krišto je odgovorila da joj to nije poznato, podsjećajući da je funkciju predsjednika Federacije BiH “obavljala po Ustavu, u interesu prava i pravde“.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH najvjerovatnije će na sutrašnjoj sjednici donijeti konačnu odluku u vezi sa imenovanjem Slave Kukića za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Nakon što u prvom krugu glasanja, 29. juna, Kukić nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova poslanika iz Republike Srpske, o ovom pitanju se nije uspio usaglasiti ni tročlani Kolegijum Predstavničkog doma.

Glasanjem o izvještaju Kolegijuma poslanici će odlučiti da li će Kukić biti predsjedavajući Savjeta ministara ili će Predsjedništvo BiH morati da ponudi novog mandatara.

Poslanici stranaka iz Republike Srpske dosljedni su u stavu da Kukić ne može biti na čelu Savjeta ministara, a kao jedan od argumenata zašto su protiv njegovog imenovanja ističu da je Predsjedništvo odluku donijelo preglasavanjem srpskog člana Nebojše Radmanovića.

 

Srna/Informer.ba