BiH Udarno Vijesti

Krsto Simić: U Kravici smo kamionima prenosili leševe Bošnjaka

Krsto Simić, koji je tokom jula 1995. godine bio zaposlen kao vozač u rudniku Sase, u Sudu BiH je ispričao da je u njegovu firmu došla naredba iz Vojne policije Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) da im se daju dva kamiona.

Svjedok je kazao da je tu naredbu u njegovu firmu poslao Momir Nikolić.

” Direktor je mom kolegi i meni rekao da se javimo u Bratunačku brigadu, i mi smo otišli. Iz Bratunačke brigade smo otišli do Zemljoradničke zadruge u Kravici, ispred koje sam vidio leševe. Nisam ni gledao koliko ih je jer sam se uplašio, sjetio sam se moje rodbine koja je tako izginula“, rekao je svjedok.

Momir Nikolić, bivši pomoćnik komandanta za bezbjednost Bratunačke brigade, u martu 2006. u Haškom tribunalu je priznao krivicu za učešće u zločinu u Srebrenici i osuđen je na kaznu od 20 godina zatvora.

Simić je svjedočio na suđenju Božidaru Kuvelji, bivšem pripadniku Drugog voda Prve čete Centra za obuku “Jahorina”, pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) koji je optužen da je učestvovao u strijeljanju više od 1.000 muškaraca u i ispred Zemljoradničke zadruge Kravica (općina Bratunac) u julu 1995. godine.

Prema optužnici, Kuvelja je 12. jula 1995. učestvovao u pretresu bošnjačkih naselja na području Potočara, radi okupljanja stanovništva u “sabirni centar Potočari”, kao i za odvajanje muškaraca i njihovo odvođenje do “bijele kuće”, gdje su bili zatočeni i maltretirani.

Svjedok Simić je kazao kako je ispred Zemljoradničke zadruge u Kravici došao zajedno s još pet ili šest kamiona, na koje su pripadnici Civilne zaštite uz pomoć utovarivača stavljali tijela ubijenih.

” Leševa je bilo i u Zadruzi, a njih su pripadnici Civilne zaštite na rukama iznosili. Nisam vidio da li je bilo živih, niti sam ja uzimao tijela kašikom utovarivača, samo sam čekao da se utovare leševi”, rekao je svjedok.

Nakon što je završen utovar leševa na kamione, kako je kazao Simić, otišli su do sela Glogova, gdje su istovarili tijela u jednu grobnicu koja je bila duga i više od 50 metara.

” Poslije par mjeseci opet je u moju firmu došla ista naredba od Nikolića, da traže dva kamiona. Otišli smo do Glogove, gdje smo ranije istovarili leševe, a sada smo imali zadatak da ta tijela premjestimo. Tijela smo odvezli do Zelenog Jadra, u blizini Srebrenice, gdje smo ih tokom noći istovarili”, rekao je svjedok.

Na upit odbrane da li je optuženog Kuvelju vidio onog dana kada je utovarao leševe na kamion, Simić je odgovorio da nije, te da nikada nije ni čuo za optuženog, prenosi BIRN – Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. august.

 

Fena/Informer.ba