BiH Vijesti

Krug 99: Vjerski službenici mogu se miješati u politiku, ali ne mogu nametati rješenja

Vlatko Kraljević, bivši ambasador BiH u Vatikanu kazao je u nedjelju da očekuje da vjerski velikodostojnici u BiH shvate važnost oprosta, kao što je Ivan Pavle ll znao šta znači pokajati se, tražiti oprost drugih i biti spreman dati oprost.

To je čin ispovijedi koji ima veliki efekt i na pojedinca i na društvo. Iskreno se nadama da će naši poglavari shvatiti važnost tog čina, nije važno kojim redoslijedom. Možda da Međureligijsko vijeće nađe modus pa da istovremeno tu poruku pošalju našim narodima. To bi bila fantastična prilika da odnosi između naroda postanu topliji i mekši“, kazao je Kraljević na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 zvanično nazvanoj “Duh poruka Ivan Pavla ll i praksa vjerskih zajednica u BiH”.

Kraljević za sebe kaže” da je Hercegovac, Širokobriježanin koji mnogo voli Bosnu“, te ističe da ove države ne bi bilo da nije bilo Ivana Pavla ll i Alije Izetbegovića.

Ja to želim naglasiti jer se o rahmetli Izetbegoviću mnogo toga neutemeljenoga, a ružnog govori. Čak i od pripadnika istog naroda i iste religije“, ističe on.

Kraljević je mišljenja da se vjerski službenici mogu miješati u politiku jer su dio ovog društva, ali ne mogu nametati rješenja i ne mogu pripadati nijednoj stranci.

Slučaj Suljagić je jedan od indikatora kako se ne trebaju ponašati vjerske zajednice, bilo koje,” smatra on.

Kraljević je obavljao višegodišnju diplomatsku funkciju, ali ističe da je i prije predaje akreditiva italijanskom predsjedniku imao nekoliko kontakata sa Svetim ocem Ivanom Pavlom ll. Ti razgovori bili su intenzivni i dosta dugi posebno 1994. i 1995. godine, o tome hoće li država opstati i u kakvom obliku će biti.

Ta borba je trajala sve do Daytona. Traje naravno još i sad. Međutim, mogu vas uvjeriti da državu BiH nikad niko više neće rastočiti. Ona ima trajnu budućnost, jednako kao i sve druge države u Evropi. Pomalo mi smetaju provokacije u tom smislu. Te prijetnje treba zanemarivati, jer one ne znače ništa,” kaže on.

Smatra da ne treba trošiti energiju na to, nego treba raditi na ustrojstvu ove države.

Predsjednik Kruga 99 Sulejman Redžić kazao je da BiH izuzetno cijeni napore Vatikana u prošlosti posebno u sadašnjem periodu, te da papa Ivan Pavle ll može biti primjer odnosa između izgradnje demokratskog društva i pozicije vjerskih zajednica.

Tu zahvalnost BiH i Sarajevo će, kaže on, izraziti podizanjem spomenika papi Ivanu Pavlu ll.

To je dug čitave ove države i nadam se da će nadležni organi uspjeti u realizaciji tog projekta“, kazao je Redžić.

 

Fena/Informer.ba