BiH Udarno Vijesti

Kruščica: Generalni štrajk budžetskih korisnika 16. januara

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH Salih Kruščica potvrdio je danas za Fenu da je pokretanje generalnog štrajka upozorenja budžetskih korisnika, povodom najavljenog smanjenja plaća, planirano za 16. januar, ali da ipak očekuje da će Vlada FBiH do tada pristati na pregovore.

Najbitnije je reći to da bi ovim smanjenjem mogli napraviti još veću štetu, jer bi nove tužbe radnika mogle biti ‘teške’ oko 30 miliona KM, a smanjenjem osnovice za obračun plaća s 330 na 315 KM uštedili bi svega oko 10-tak miliona KM“, kazao je Kruščica i dodao kako su to mala sredstva da bi se “zakrpio” budžetski deficit.

Kruščica kaže da bi štrajk upozorenja, ukoliko dođe do toga, trajao najviše sedam dana iako postoji zakonska mogućnost za duži rok.

Mi ne bi izlazili na ulice, već je planirano da državni službenici i namještenici na svojim radnim mjestima dnevno obustave rad na dva sata. Ako i to ne da određene rezultate, nakon toga će se sastati Upravni odbor ovog sindikata i odlučiti šta dalje“, kazao je Kruščica.

Dodao je da je Sindikat od 2009. učinio maksimalne napore u vezi s uštedama ukupnih primanja. Plaća je već umanjena za šest posto, odnosno osnovica je sa 343,20 KM smanjena na 330 KM, a umanjeni su topli obrok i regres, tako da umanjenja po zaposleniku prosječno iznose oko 400 KM.

 

Fena/Informer.ba