Svijet Udarno Vijesti

Krvavi bilans u Siriji: Jučer ubijene 182 osobe

Međunarodni opservatorij za ljudska prava u Siriji je saopćio da su u oružanim operacijama sirijske vojske protiv pobunjenika, u kojima su korištene i kopnena i zračna artiljerija, u posljednja 24 sata poginule 182, a ranjeno više stotina osoba.

U saopćenju se ističe da su u granatiranju grada Hame i jedine pekare u mjestu Halfaya, ispred koje su ljudi čekali u redu za hljeb, život izgubile 104, a ranjeno više od 200 osoba. Ranjenici u jučerašnjem masakru su zbrinjavani u montažnim i mobilnim medicinskim centrima u okolnim sirijskim gradovima.

Pored stradalih u masakru u Halfayi, 34 osobe su poginule i u glavnom gradu Sirije Damasku, 17 u Halepu, deset u Deri, sedam u Homsu, šest u Deyru’z Zoru, dvije u Kuneytri i po jedna poginula osoba u Idlibu i Rakki.

Uporedo s tim, iz pobunjeničkog informativnog centra u Homsu su, za agenciju Anadolija, izjavili da je sirijska vojska odana režimu Bashara al-Assada i jučer koristila otrovne gasove od kojih je više od 30 osoba zadobilo trovanje.

Sirijsko revolucionarno vijeće je saopćilo da širom Sirije i dalje traju žestoke borbe između sirijske vojske i pobunjeničkih snaga, a da pobunjeničke snage zadaju teške udarce režimskoj vojsci na vojnom planu, dok režimska vojska odgovara granatiranjem i bombardiranjem naseljenih mjesta koje pod kontrolom drže sirijski pobunjenici.

AA/Informer.ba