BiH Izdvojeno Vijesti

KS: Upošljavanje samo uz saglasnost Zavoda zdravstvenog osiguranja i ministra zdravstva

Vlada Kantona Sarajevo je danas usvojila odluke o davanju saglasnosti na programe rada i finansijske planove za 2011. za 17 javnih ustanova iz oblasti zdravstva na području Kantona Sarajevo, uz posebne zaključke.

Zaključcima se traži da zdravstvene ustanove koje su u prošloj godini poslovale s gubitkom, tu se u prvom redu misli na JU “Domovi zdravlja” i JU “Apoteke Sarajevo”, dostave prijedloge rješenja i planova saniranja nastalih dugovanja, odnosno poboljšanja kvaliteta rada i finansijskog poslovanja.

Takođe, svim zdravstvenim ustanovama poslat je zaključak o zabrani upošljavanja novih uposlenika, bez odobrenja i saglasnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Ministarstva zdravstva KS, jer i pored evidentiranog broja nepriznatog uposlenog kadra u ovim ustanovama, pojedine ustanove nastavljaju s praksom neplanskog upošljavanja.

Konačnu riječ o ovim programima i finansijskim planovima daće poslanici Skupštine Kantona Sarajevo.

Vlada je danas dala svoju saglasnost i školskim odborima u devet javnih ustanova na imenovanje direktora.

Saglasnost su dobili: Šefik Dželović za direktora JU Četvrta gimnazija Ilidža; Damir Ovčina za direktora JU Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu; Suad Alić za direktora JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti; Rašid Šehović za direktora JU Srednja škola metalskih zanimanja; Kenan Vučijak za direktora JU OŠ Isak Samokovlija; Kerim Fejzagić za direktora JU OŠ “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković; Aida Omersoftić za direktoricu JU OŠ Edhem Mulabdić; Safet Velić za direktora JU OŠ Behaudin Selmanović; Džeko Muhović za direktora JU Prva osnovna škola Ilidža.

Vlada se danas očitovala o aktuelnim pitanjima vezanim za najavu ponovnog dolaska Mekija Torabija u Sarajevo.

Imajući u vidu sporazum koji su potpisali Centar savremenih incijativa, KJP “ZOI 84” i Asad Sabo Ajel o angažmanu Torabija, Vlada KS podsjeća na obavezu pridržavanja svih zakonskih procedura i pribavljanje svih potrebnih odobrenja za organizaciju ovakvih okupljanja, i to od svih nadležnih instanci: Ministarstva unutrašnjih poslova KS, Ministarstva zdravsta KS, Ministarstva saobraćaja KS i ostalih koji tretiraju organizaciju ovakvih skupova i privremenih radnih angažmana na području Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Press služba KS.

 

Fena/Informer.ba