Izdvojeno Politika Vijesti

Kučan, Mesić i Đukanović: BiH je najveći problem regiona

Mesić je ocijenio da rješenje problema u BiH treba tražiti u “inoviranju Dejtona ili ustava”

Bivši predsjednici Slovenije i Hrvatske, Milan Kučan i Stjepan Mesić, te doskorašnji premijer Crne Gore Milo Đukanović saglasili su se danas da je pitanje Bosne i Hercegovine ključno pitanje od čijeg rješavanja zavise i stabilizacija prilika u regionu i tempo integracije regiona u Evropsku uniju (EU). Kučan je na konferenciji “Balkanska inicijativa za jačanje društava jugoistočne Evrope” u Bečićima ocijenio da Brisel “mora mnogo više da se angažuje oko BiH” koju za razliku od drugih zemalja regiona “treba mnogo više osposobiti” za prijem u EU.

Brisel nema pravo da govori ‘mir je dovoljan’. Daleko od toga. Brisel treba da se angažuje mnogo više, jer BiH treba osposobiti mnogo više od ostalih u regionu da bi bila partner za prijem u EU i to je razlikuje od svih ostalih kandidata“, poručio je on. Kučan je upozorio da će BiH, ako se to ne učini, zaostajati, a ocijenio je i da će “zbog novih frustracija sve manje biti saznanja o tome da rješenja za probleme treba tražiti unutar BiH“.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je ocijenio da rješenje problema u BiH treba tražiti u “inoviranju Dejtona ili ustava”, istakavši da “moraju izgubiti oni koji misle da se entiteti mogu pretvoriti u države”. On je kazao da je Zagreb Hrvatima u BiH poslao “transparentnu poruku” da je njihova država BiH, a glavni grad Sarajevo i da tu “kreiraju svoju politiku”.

To poruku iz Beograda Srbima u Bosni još nismo čuli. Čuli smo poruku o jedinstvu i cjelovitosti BiH, ali u svemu podržavaju Milorada Dodika, a to su dvije različite stvari, jer Dodik ne priznaje BiH“, kazao je Mesić.

Lider vladajuće Demokratske partije socijalista i bivši crnogorski premijer Milo Đukanović saglasio se sa ocjenom da je BiH “problem broj jedan” u regionu.

On je kazao da je “međunarodna zajednica posljednjih godina više trenirala strogoću u Bosni nego što je konstruktivno radila na osposobljavanju bh. institucija da prezumu odgovornost za svoju budućnost”.

U toj dimenziji je međunarodna zajednica podbacila sa politikom prema Bosni“, kazao je Đukanović, ali je ocijenio da je “dio odgovornosti i na samom bh. društvu”.

 

Onasa/Informer.ba