Svijet Vijesti

Kučni ljubimci preči od ljudskih prava

Evropljani godišnje troše na svoje kućne ljubimce 250 puta više novca nego što svijet ulaže u zaštitu i promovisanje ljudskih prava, izjavila je danas visoki komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj.

Ona je uputila snažan apel da se njenoj kancelariji upute veće donacije u jeku “arapskog proljeća” i dodala da je ukupni godišnji budžet komesarijata od 202 miliona dolara jednak iznosu koji “Australijanci potroše na uskršnja jaja“.

Pilaj je na konferenciji za novinare rekla da je poruka sa protesta u zemlja na sjeveru Afrike i Bliskom istoku odjeknula širom planete i oživjela borbu za ljudska prava.

Tražim od svih država da ulože mnogo više truda da bi ljudska prava postala realnost. Ima smisla da se obilno investira u ljudska prava, da se podrže ti hrabri demonstranti i aktivisti koji štite ljudska prava na Bliskom istoku, sjeveru Afrike i na drugim mjestima, umjesto da im se upućuju pohvale i lijepe riječi“, rekla je Pilaj.

Visoki komesarijat UN za ljudska prava ima kancelarije u 55 zemalja kako bi pratio poštovanje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koju su te države potpisale. Pojedine zemlje ne dozvoljavaju rad komesarijata na svojoj teritoriji.

Pilaj je rekla da je budžet njene kancelarije jednak cijeni tri borbena aviona F-16.

 

Srna/Informer.ba