Izdvojeno Politika Vijesti

Kukić najavio da će parlamentu ponuditi svoj tim

Mandatar za novi saziv Vijeća ministara BiH Slavo Kukić, pozivajući se na Zakon o Vijeću ministara BiH, najavio je da će u narednih 35 dana sastaviti svoj tim i ponuditi ga na potvrdu Predstavničkom domu BiH Parlamentarne skupštine BiH.

”Na političkim partijama je da pokušaju pronaći politički dogovor u formi kompromisa. Pred nama je drugi krug glasanja u parlamentu BiH. Želim da vjerujem da ćemo napokon početi da poštujemo demokratsku praksu’‘, rekao je Kukić za ”Oslobođenje”.

On smatra da u procesu konstituisanja izvršne vlasti u BiH nema potrebe za intervencijom međunarodne zajednice, što je od OHR-a i Vijeća za provođenje mira (PIC) zatraženo iz SDA BiH.

Tročlani Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije uspio postići saglasnost u vezi sa potvrđivanjem imenovanja Slave Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, tako da će konačnu odluku o ovom pitanju u novom krugu glasanja donijeti poslanici.

Kukić je dobio potrebnu prostu većinu glasova u Predstavničkom domu, ali ne i entitetsku poslanika iz Republike Srpske, zbog čega je njegovo imenovanje za predsjedavajućeg Vijeća ministara i bilo upućeno na uslaglašavanje Kolegijumu Doma.

Datum sjednice na kojoj će poslanici u drugom krugu glasati o Kukićevom imenovanju još nije poznat, ali je predsjedavajući Doma Denis Bećirović, zaključujući jučerašnju sjednicu, najavio da će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Kukića je za predsjedavajućeg predložilo Predsjedsjedništvo BiH preglasavanjem srpskog člana Nebojše Radmanovića.

Ukoliko Kukić ne dobije potreban broj glasova, Predsjedništvo BiH dužno je da Parlamentarnoj skupštini BiH dostavi ime novog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

 

Srna/Informer.ba