Izdvojeno Politika Vijesti

Kukić nije dobio podršku Komisije za izbor Vijeća ministara

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH izjasnila se na današnjoj sjednici u Sarajevu protiv izbora Slave Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, saopćio je novinarima predsjedavajući ove komisije Božo Ljubić.

Protiv Kukića bilo je sedam članova komsije, dok je dobio podršku njih pet.

Odluka Komisije nije obavezujuća za Predstavnički dom, koji bi se mogao sastati naredne srijede, kazao je Ljubić.

Uprkos današnjem glasanju na sjednici Komisje, Kukić, koji se obratio medijima prije nego što je Ljubić saopćio rezultate glasanja, kazao je da je umjereni optimista.

On smatra da je nakon sedmodnevnih konsultacija s rukovodstvima političkih stranaka i današnje sjednice uspio osigurati prostu parlamentarnu većinu i da će doći do drugog kruga međustranačkih konsultacija.

Priznao je da u ovom trenutku on nema potrebnu entitetsku većinu među strankama iz Republike Srpske, “što ne znači da je neće imati u drugom krugu”.

Predsjedavajući Komisije Ljubić je rekao da je bio protiv Kukića iz principijelnih razloga, jer predsjedavajući treba imati izborni legitimitet hrvatskog naroda, a drugi razlozi su proistekli iz samih pitanja na sjednici Komisije.

Naime, Kukić je rekao da je za njega formiranje vlasti u Federaciji bilo legalno, što prema Ljubiću ne daje jamstvo da bi Kukić bio u stanju raditi na implementaciji vladavine zakona.

Član Komsije iz SNSD-a Drago Kalabić je ponovio stav svoj stranke koja je bila protiv Kukićevog izbora, uz ocjenu da je “ovo bila farsa koja ne završava danas”.

Po Kalabiću, Kukić je u izlaganju na današnjoj sjednici imao “neozbiljne elemente” kada je govorio o ukidanju entitetskog glasanja.

On od članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, koje je nazvao “crveni dvojac”, očekuje da će pri narednom izboru bio ozbiljniji, te svjesni realnosti tražiti prihvatljivija rješenja.

Kalabić ne vjeruje u intervenciju međunarodne zajednice zbog neizbora Kukića, rekavši da zbog njega niko neće doći u Sarajevo iz Brisela.

Na kraju je naveo stav SNSD-a da mjesto predsjedavajućeg pripada kandidatu iz reda hrvatskog naroda iz stranke s najviše glasova Hrvata.

Sve drugo bilo bi samo dodatno odugovlačenje, ali je uz “crveni dvojac Komšić – Izetbegović” sve moguće.

Mladen Ivanković-Lijanović je ocijenio da danas stranke Platforme nisu poražene, jer mišljenje Komisije ne obavezuje Predstavnički dom.

On se nada će Kukić ipak dobiti prostu većinu u Predstavničkom domu, ali da sigurno neće imati entitetsku.

Ivanković-Lijanović smatra da stranke iz RS-a žele ucjenjivati kako se nikako ne bi došlo do vlasti.

Po njemu nije ni korektno da stranke iz RS-a ocijenjuju ko je iz Federacije zadovoljio kriterije, a ko ne.

”Očito je da se ne želi formiranje vlasti. Aktualno Vijeće ministara može obavljati sve poslove i u tehničkom mandatu i očito je da neke stranke to ne žele mijenjati”, kazao je Ivanković-Lijanović.

On je uvjeren da je Kukić kao nestranačka osoba jedno od najboljih rješenja ako se želi napredak BiH.

”Ako ne želimo BiH, to je onda druga stvar,” rekao je on.

Na kraju je kratku izjavu dao i Mato Franjičević iz HDZBiH, koji pretpostavlja da Kukić neće dobiti ni prostu većinu u Predstavničkom domu. On nije želio prejudicirati kako će reagirati Predsjedništvo BiH u slučaju da Parlament odbaci Kukića.

Fena/Informer.ba