BiH Izdvojeno Vijesti

Kukić: Posjeta BiH potvrđuje dobre namjere Tadića

Politički analitičar i kandidat za predsjedavajućeg Veća ministara Bosne i Hercegovine, profesor Slavo Kukić, ocijenio je da poslije jučerašnjih političkih poruka predsjednika Srbije Borisa Tadića u Sarajevu “ne može biti nikakve sumnje u njegove dobre namjere”.

To je apsolutno priznanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, opredjeljenje za dobrosusjedske odnose i za evropski put BiH i Srbije, uz međusobno razumijevanje“, naglasio je Kukić u izjavi za Deutsche Welle.

Srpsko društvo je raspolućeno na evropsku i Srbiju 19. vijeka. U toj raspolućenosti gospodin Tadić iz dana u dan hoda po žici rizikujući da svojim evropskim porukama, da tako kažem, ne natjera vodu na mlin Srbiji iz 19. vijeka“, kaže Kukić.

Prema njegovom mišljenju, odgovorni u BiH trebalo bi da imaju više razumijevanja za lidere susjednih zemalja i njihove unutrašnjo-političke prilike, kao i za “povremene nedorečenosti” u Tadićevim političkim nastupima.

Tadić je juče u Sarajevu poručio da Srbija želi najbliže prijateljske odnose saradnje sa BiH i da je spremna na rješavanje svih preostalih otvorenih pitanja između dvije zemlje.

Podsjećajući da su BiH i Srbija povezane i geografski, i kulturno i ekonomski i infrastrukturno, predsjednik Srbije je ukazao da protekle godine predstavljaju možda i najteže trenutke u historiji dvije zemlje i da neriješena pitanja i dalje postoje.

Ipak, želimo da zatvorimo ta pitanja na dobrobit svih građana i obe države“, rekao je Tadić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, prenosi Tanjug.

 

Informer.ba