Izdvojeno Politika Video Vijesti

Kuku nama – ko upravlja s nama!!!

Kultura izražavanja, ponašanja i govora je vrlo važna za svakog čovjeka, pogotovo za one koji učestvuju u javnom komuniciranju. Neki bosanskohercegovački političari  još uvijek ne shvataju važnost dobrog izražavanja i ponašanja  pred kamerama, te se može zaključiti da je stupanj njihove kulture na veoma niskoj razini.

Sinoć smo po ko zna koji put bili svjedoci da naši političari ne znaju ni najjednostavniju poruku poslati, a da ne naprave niz grešaka.

U Dnevniku TV1, koji je trajao punih sat vremena, imali smo priliku vidjeti javne nastupe političara koji dominiraju bosanskim medijskim prostorom. Naši političari trebaju shvatiti da je politika posao kao i svaki drugi i da se za njega treba stalno školovati i usvajati nove vještine.

Prvi gost pomenute emisije bio je Predsjednik SDA, Sulejman Tihić. Ovim putem Tihiću preporučujemo da svoje gostovanje pogleda u mirnom ozračju doma svog, ali da prethodno  isključi ton na tv prijemniku.

Primjetit će da je cijeli svoj govor prepričao rukama. Slažemo se da je nekada dobro upotrijebiti ruke dok govorimo da bi pojačali ono što kažemo, ali pretjerano mlataranje  rukama nam govori da je riječ o osobi koja ima jako siromašan vokabular koji je limitiran na određeni broj riječi.

Na spomen Dodika, automatski je sa stola uzeo olovku  i čuvao je u rukama sve dok se nije završila ta tema. To je bio „izdajnički gest” kojim je poručio da je na skliskom terenu.

Pokušavao je da djeluje smireno i samouvjereno, ali je ostavio dojam umornog i potrošenog političara. Na pitanje o podjeljenosti  Mostara isprepleo je prste i time otkrio nesigurnost u odnosu na pitanje. Neverbalnom komunikacijom nam je poručio da ne vjeruje u ono što kaže ili da osjeća da drugi neće povjerovati u to što govori, i da nije siguran u ishod obećanja koja daje.

Dok je izgovarao „Jedinstven grad Mostar sa više općina..”, imao je dominantan i neiskren izraz lica koji ga je okarakterisao kao velikog gospodara igre i moći.

Nakon Tihića je uslijedio prilog u kojem je Elvedin Grabovica, Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH prilično drsko, bahato i sarkastično odgovarao na pitanje postavljeno na press konferenciji. Ne ulazeći u razloge neslaganja između direktora i TV1, Grabovici preporučujemo da komunikaciju digne na malo viši nivo, te da „čaršijski” žargon ostavi kada bude pio piće sa”jaranima”.

Prilikom javne komunikacije postoje određeni kodeksi ponašanja i izražavanja kojih bi se trebao pridržavati bez obzira na situaciju.

I kao šlag na kraju političko – informativnog dijela emisije intervju sa Predsjednikom RS,  Miloradom Dodikom. Bahat i autoritativan kao i uvijek, sa čvrstim stavom i apsolutnom dominacijom. Opuštenim držanjem tijela signalizirao nam je da se dobro zabavlja te da je zadovoljan. Mogli smo primjetiti da je izuzetno dobre volje i da se ne opterećuje mnogo problemima koji pritišću BiH. Za svaki slučaj, onima koji ne znaju poručio je da živi u Republici Srpskoj, stoji u analizi Agencije za političko komuniciranje „POLIS”.

foto: haber.ba

Informer.ba