BiH Ekonomija Vijesti

Kupovna moć u BiH tri puta manja od prosjeka EU

Prosječna kupovna moć u svim zemljama zapadnog Balkana je ispod prosjeka EU, podaci su Evrostata.

Kupovna moć BiH veoma je niska i za 70 odsto je slabija od prosječne kupovne moći EU. Slijedi Albanija koja ima za jedan bod lošiju kupovnu moć.

Srbija je 65 odsto ispod evropskog prosjeka, Crna Gora 60 odsto, dok Turska ima 52 odsto evropskog prosjeka kupovne moći.

Najbolje situacija je u Hrvatskoj koja je 39 odsto ispod prosječne kupovne moći EU.

Evropski prosjek u kupovnoj moći je Španija, Italija i Kipar.

Najbogatija zemlja EU je Luksemburg, a najsiromašnija Bugarska, podaci su Evrostata, koji je izračunao bruto nacionalni proizvod po glavi stanovnika izraženog u kupovnoj moći.

Luksemburg i Holandija imaju kupovnu moć jednu trećinu iznad prosječne kupovne moći građana EU. Nešto manje, jednu četvrtinu iznad prosjeka EU, imaju Danska, Irska, Austrija, Švedska. Slijede Njemačka, Belgija, Finska i Velika Britanija, čija je kupovna moć od 10 do 12 odsto iznad evropskog prosjeka.

Deset odsto iznad evropskog prosjeka kupovne moći je i i kandidatska zemlja Island, koja krajem mjeseca otvara prvo poglavlje pregovora.

Zemlje evrozone imaju za osam odsto veću kupovnu moć nego države koje se ne služe zajedničkom evropskom valutom. Ispod evropskog prosjeka od 10 do 20 odsto su Slovenija, Malta, Grčka, Portugalija, Češka.

Slovačka je oko 25 odsto od evropskog prosjeka. Slijede zemlje koje su od 35 do 40 odsto ispod evropskog prosjeka, a to su Estonija, Mađarska, Poljska, Letonija i Litvanija.

Rumunija i Bugarska su 55 odsto ispod evropskog prosjeka.

 

KU