Svijet Vijesti

Kurdi traže obustavu vojnih operacija

Kurdski pobunjenici u Turskoj postavili su u ponedjeljak kao uslov za produženje jednostranog prekida vatre da vlasti obustave vojne operacije i priznaju njihovog zatvorenog lidera Abdullaha Ocalana za sagovornika u rješavanju kurdskog pitanja.

U saopćenju koje je objavila agencija Firat News preko koje se oglašavaju Kurdi, rukovodstvo Radničke partije Kurdistana (PKK) traži da “premijer… javno najavi obustavu vojnih i policijskih operacija“.

Drugi uslov PKK-a za produženje prekida vatre koji ističe 15. juna, jeste da “turski parlament pozove lidera kurdskog naroda Abdullaha Ocalana da učestvuje u potrazi za rješenje kurdskog problema“.

Posmatrači, međutim, ocjenjuju da ne postoji mogućnost da turske vlasti prihvate ove uslove PKK-a.

Do uspostavljanja trajnog primirja doći će samo zaustavljanjem neprijateljstva s obje strane, dodaje PKK-a”, koji nije, kako ukazuje agencija France Presse, zaprijetio napadima.

PKK-a je prekid vatre proglasio 13. augusta 2010. godine i do sada ga je dva puta produžavao.

Sukobi na jugoistoku zemlje su značajno smanjeni od početka primirja, mada dolazi do sporadičnih sukoba u tom, kurdskom dijelu Turske.

Vlasti Turske i više drugih zemalja smatraju PKK-a terorističkom organizacijom. U sukobima Kurda i turskih snaga od 1984. godine poginulo je više od 45.000 osoba, podaci su turske vojske.

 

Fena/Informer.ba