BiH Udarno Vijesti

Kusturica gradi “Rusko selo” na Trebeviću vrijedno 40 miliona KM

Emir Kusturica na proljeće na Trebeviću, u Istočnom Sarajevu, započinje izgradnju još jednog “utopijskog naselja”- Ruskog sela, koje će koštati 40 miliona KM.

Kusturica je otkrio za beogradske “Večernje novosti” da će Rusko selo biti izgrađeno na 1.600 metara nadmorske visine.

“Rusko selo će obogatiti sarajevsku okolinu, a biće izgrađeno na najljepšem mjestu gdje se žičarom, iz grada, nekada stizalo na Trebević. Razgovaramo i o mogućnosti da se trasa žičare, duge 1.700 metara, obnovi. Za ovaj posao imamo finansije, jer je važno da Sarajlije lakše stignu do nas. Uvjeren sam da će novi utopijski grad zablisati iznad Sarajeva” – navodi Kusturica.

Tako će se na tri i po hektara naći rekonstruisano rusko selo sa kraja 19. vijeka. Biće poput onoga u kakvom su se skupljali slikari, sa svim “simptomima umjetničke kolonije”.

“Idejno rješenje je završeno, otkup zemljišta je u toku, uslijediće izrada glavnog projekta. Ima tu i državnog zemljišta, ali je saradnja sa vlastima u Istočnom Sarajevu odlična, zato neće biti problema da se ideja realizuje” – dodaje reditelj” i pojašnjava:

“Riječ je o partnerstvu dvije firme: jedna je moja sa 51 odsto učešća u ovom poslu, druga pripada bivšem ruskom generalu Alanu Glazovu, čovjeku koji se danas uspješno bavi biznisom u Moskvi”.

“Biti Sarajlija, a biti Srbin – težak je to zadatak, a ja baš takve izazove volim. Zbog ovog mog `grijeha, neću nikome da se pravdam” – ističe Kusturica i dodaje da njegov rodni grad njemu duguje sve, a on gradu – ništa.

“Po mojim filmovima Sarajlije mogu da rekonstruišu sopstvenu prošlost. Ja od njih nisam dobio ništa” – ističe Kusturica.

Objašnjava Kusturica da mu je Glazov nedavno predložio da zajedno izgrade naselje na Kavkazu, slično Drvengradu. Lako je dogovoreno da se u zavičaju ruskog biznismena ideja realizuje. Kusturica je ponudu prihvatio, “uz klauzulu” da se i na Trebeviću gradi Rusko selo.

Svojevremeno, Kusturica je rekao javno da se u Sarajevo neće vratiti.

“Nekim stvarima je mjesto u srcu. Tamo su najsigurnije. Vraćam se, dakle, ne baš u Sarajevo, već na mjesto sa idealnim pogledom na grad” – kaže Kusturica i dodaje:

“Riječ je o sljedećem: ideja o multikulturalizmu traži sagovornike na najmanje dvije strane. Važno je da smo blizu i da zajedno osvajamo novu slobodu”.

U toku je gradnja Andrićgrada u Višegradu, Drvengrad je odavno velika umjetnička i turistička atrakcija u Srbiji…

“Zbog svih Sarajlija dobre volje, izgradnja na Trebeviću je važna. Početak suživota i približavanje, moraju se dogoditi bez obzira na različita tumačenja novije i starije istorije. Ako obična, jednostavna činjenica da sam ja Srbin nekome smeta, ako boli to što pripadam srpskom i internacionalnom, a ne bošnjačkom korpusu kulture, tu pomoći nema” – objasnio je Kusturica.

 

Srna/Informer.ba