Izdvojeno Region Vijesti

Kusturica: Možda će Gotovini dati i Nobelovu nagradu za mir

Režiser Emir Kusturica smatra da na priču o hrvatskom generalu Anti Gotovini nije stavljena tačka i da se mogu desiti nova iznenađenja zbog “humanističkog karaktera” međunarodne zajednice.

“(Međunarodna zajednica) navikavala nas je na humanističke bombe, anđeoska ratovanja, na kraju, ona i njene organizacije su znale da nagrade čuvare svjetskog mira”, naveo je Kusturica.

Podsjetivši da prema haškoj presudi nije zločin progon 200.000 Srba sa teritorije Hrvatske i da je Gotovina slobodan, Kusturica navodi da mora da je riječ o nekom humanom djelu koje čini međunarodna zajednica, prenose beogradski mediji.

General nije u ‘Oluji’ pobio sve što je mrdalo ispred njega, a mogao je?! U tom slučaju, jasno je da ima materijala za Nobelov komitet za mir! Trebalo bi da ga nagrade za ono što je mogao da uradi, a nije. Davno su prošla vremena Majke Tereze i tipova koji trtljaju o humanosti i na terenu pomažu gubavim, leproznim i bolesnim. Mnogo je ljudi na planeti. Valja to počistiti“, dodao je Kusturica.

On je ocijenio da će međunarodna zajednica, vjerovatno, posegnuti za novom logikom koju Srbi ne razumiju.

Evropa je katolički projekat i cijena ulaska u to društvo je visoka. Ona podrazumijeva mnoštvo stvari koje mi nikada nećemo razumjeti. Uostalom, neka mudre glave Nobelovog komiteta misle i donose svoje odluke bez pritisaka sa strane“, dodao je Kusturica.

Nezavisne/Informer.ba