Politika Udarno Vijesti

Kusturica: Tehnički neizvodljiva bolja BiH bez Republike Srpske

Režiser Emir Kusturica izjavio je da je bespredmetno vjerovanje da će rušenjem Republike Srpske biti stvorena bolja BiH, jer je to tehnički neizvodljivo.

“To je neizvodljivo, ne samo zato što to neko želi ili je to nekome zadato, nego zato što upravo najsmjeliji intelektualci tvrde da je rješenje i za Srbiju i BiH, odnosno Republiku Srpsku, da postane dio Evropske unije”, rekao je Kusturica.

On je za Radio-televiziju Republike Srpske istakao da je paradoks da su Rumunija i Bugarska “više Evropa” nego BiH i Hrvatska.

Ističući da je uzaludno zamišljati kako će nestati Republika Srpska, Kusturica je rekao da u Srpskoj ima života, jer su neki resursi prodati i stvorena je ekonomska baza koja nije tako loša.

Prema njegovim riječima, nemoguće je napraviti transfer da BiH bude ono što je nekada bila Jugoslavija.

Kusturica je naglasioda projekti kao što je Andrićgrad treba da postaju veza između naroda da se ta pozornica na kojoj su živjeli zajedno na mnogim mjestima ponovo uspostavlja.

Prema njegovim riječima, ratovi na ovim prostorima nikada ne razriješe nijedno staro pitanje, nego uvedu u nove teme i probleme.

“Kad pogledate rezultate bilo kojih ratova sa ovih prostora, dođemo do zaključka da niko nije ispunio osnovnu crtu rata, odnosno nije pretvorio rat u korist sebe i svog naroda, izuzev par ljudi koji su se obogatili”, smatra Kusturica.

 

Srna/Informer.ba