BiH Udarno Vijesti

Kusturica: Vraćamo se u renesansu koju smo fulili zbog otomanske imperije

Režiser Emir Kustrica pričom o “Andrićgradu” u Višegradu vratio se na naslovne stupce regionalnih medija, što mu je, očito, i bio glavni cilj.

Nakon nekoliko dana pauze danas je opet nešto trabunjao oko umjetnosti, historije te naravno politici, uz “iskazanu brigu” za Ivu Andrića.

Andrićgrad treba da pacifikuje i vrati vrijeme kraja srednjeg i početka novog vijeka kada renesansa na ovim prostorima, zbog otomanske imperije, nije mogla doći do izražaja. Ovaj projakat će predstavljati tradiciju i historijsko iskustvo – građevinskom i simboličnom dijagonalom koja će, kao na filmskoj traci, vezivati predotomanski, otomanski, austrijski i neoklasistički period početkom 19. vijeka“, ustvrdio je Kusturica.

Kusturica, koji ovim projektom želi osigurati “besmrtnost” i u zemlji koja mu je nakon svih njegovih gluposti, kako on smatra, okrenula leđa, najavljuje da će se “zaboravljeni i otpisani” Ivo Andrić na ovaj način “vratiti u zidine grada od kamena i da će u njima zauvijek stanovati njegov duh”.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović rekao je da je početak izgradnje “Andrićgrada” i početak “nove ere” grada na obalama Drine i Rzava.

U Višegradu će sutra na dijelu Sportskog centra “Ušće” biti položen kamen temeljac koji će biti građen po ideji Emira Kusturice, a uz finansijsku pomoć Vlade Republike Srpske. Na mjestu gdje će biti budući grad uveliko se obavljaju pripremni radovi za početak ovog projekta.

Na svečanosti postavljanja kamena temeljca pojavit će se i Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije izvodeći dijelove opere “Karmina Burana” uz jeku građevinskih mašina.

“Andrićgrad” biće građen u tri etape, a prema planu u potpunosti bi trebalo da bude završen 2014. godine.

 

Srna/Informer.ba