Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Kutle: Zbog političke i ekonomske situacije banke će morati povećavati kamate

Politička i ekonomska situacija u BiH se mora početi popravljati jer banke ne mogu  još dugo držati kamate na kredite na trenutnom nivou, rekao je direktor “UniCredit banke” u BiH Berislav Kutle.

“Kada govorimo kratkoročno o kamatama na kredite, ne očekujemo promjene, odnosno povećanje kamate“, rekao je Kutle, koji je i jedan od vodećih ljudi u Udruženju banaka u BiH  i dodao da će, ukoliko  se ovakva situacija nastavi,  banke  morati reagovati i povećavati kamate.

On je za zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH, naglasio da je Udruženje banaka nedavno konstatovalo da više od milijardu maraka odobrenih investicija čeka da uđe u BiH, ali to trenutno nije moguće zbog cjelokupne situacije u BiH.

Prema njegovim riječima, očekuje se da će u Evropi doći do pogoršanja situacije, što će naravno pogoditi i BiH. U tom trenutku će skoro sigurno doći do povećanja kamata, posebno ako se ovakvo stanje u BiH nastavi.

Prema ocjeni analitičara agencije “Standard end Poors”, trenutni kreditni rejting BiH, odnosno vjerovatnost da eventualni kreditor bude uredno isplaćen, ocjenjeni su sa B plus, što je oznaka za riskantno ulaganje, čime se BiH našla u istoj kategoriji kao Uganda i Zambija.

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • Kutle jebote kamate vise ,otvorite vi radna mjesta , a smanjite plate vama i ovim lezihljebovicima pa ce te vidjet hoceli doci do krize ,ako banka nemoze poslovat ukini je jebala te ona.