Izdvojeno Region Vijesti

Kuvajt daje 25 miliona eura za beogradsku željezničku stanicu

Predsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova te zemlje Ivica Dačić sastao se danas sa generalnim direktorom Fonda za arapski ekonomski razvoj Kuvajta (KFAED) Abdulvahabom al-Banderom. Dopisnik agencije Anadolija javio je da su Dačić i al-Bander potpisali ugovor o dodjeli kuvajtskog kredita u iznosu od skoro 25 miliona evra za izgradnju željezničke stanice Beograd.

U obraćanju medijima nakon potpisivanja Ugovora o garanciji između Republike Srbije i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski za beogradsku željezničku stanicu, premijer Srbije je podsjetio da je bivša Jugoslavija sa Kuvajtom imala dugogodišnje poslovne i kulturne veze, da je prethodna vlada te veze obnovila, kao i da Srbija želi da što jače i brže razvija odnose sa ovom arapskom zemljom.

Dačić je rekao da je od Kuvajta dobiven povoljan kredit za podsticaj izgradnje željezničke stanice „Prokop“ čiji su radovi počeli još sedamdesetih godina.

„Interes Srbije je da obnovi dugogodišnje veze i odnose sa Kuvajtom i arapskim zemljama. Postoje mnoge mogućnosti za zajednička ulaganja, posebno u oblasti poljoprivrede i vojne industrije“, rekao je Dačić zahvalivši predstavnicima Fonda za ekonomski razvoj Kuvajta.

Srbijanski premijer je rekao da je kredit od 25 miliona eura, koji je dobiven od Kuvajta, dio sredstava neophodnih za izgradnju beogradske željezničke stanice koja, kako je naglasio Dačić, može da bude nosilac razvoja čitavog Beograda.

Premijer Srbije zahvalio je potpredsjedniku Vlade Rasimu Ljajiću koji vodi mješoviti komitet dviju država.
Generalni direktor Fonda za arapski ekonomski razvoj Kuvajta Abdulvahab al-Bander je, izražavajući zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma, podsjetio da je kuvajtski fond na čijem je čelu onovan 1961. godine i da sarađuje s mnogim zemljama.

Sarađujemo sa svim zemljama kojima je potrebna pomoć za ekonomski razvoj. Srbija ima sve preuslove za to. Srećni smo što smo jedna od zemalja koja će moći da sarađuje i pomaže Srbiji“, poručio ja al-Bander.

Direktor Železnica Srbije Milovan Marković i Abdulvahab al-Bander potpisali su Ugovor o zajmu između Železnica Srbije i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj za Projekat železničke stanice Beograd (Centar –faza 1).

Sastanku su još prisustvovali ministar saobraćaja u Vladi Srbije Milutin Mrkonjić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, direktor Operacija KFAED-a Favzi Jozef al Hunaif, regionalni menadžer za centralnu Aziju i Evropu KFAED-a Jozef Ghazi al-Bader i ambasador Kuvajta u Srbiji Favzi Abdulaziz Ahmad al-Jasem.

AA/Informer.ba