Svijet Udarno Vijesti

Kuvajtski demonstranti upali u zgradu parlamenta

Nekoliko desetina kuvajtskih demonstranata upali su kasno sinoć nakratko u zgradu parlamenta, a stotine su održale protest ispred skupštine sa zahtjevom da premijer šeik Naser al Mohamad al Sabah podnese ostavku, prenijeli su lokalni mediji.

Očevici navode da su među demonstrantima koji su se probili u parlament bili i pojedini poslanici iz redova opozicije. Oni su prethodno podržali protest ispred zgrade skupštine na kojem građani već sedmicama optužuju premijera da je umiješan u korpuciju.

Narod želi da obori šefa vlade“, uzvikivali su okupljeni tokom gužve u parlamentu.

Ovakve scene podsjećaju na demonstracije u Egiptu, tokom kojih je ranije ove godine svrgnut predsjednik Hosni Mubarak. U Kuvajtu do sada nije bilo masovnih demonstracija zahvaljujući velikim ulaganjima države u sistem socijalnih beneficija.

Uprkos tim mjerama, opozicija je uspjela da izgradi politički front protiv šeika Nasera, uticajnog člana vladajuće kuvajtske porodice.

Pojedine kuvajtske novinske agencije i očevici prenijeli su da je policija tukla okupljene ispred zgrade parlamenta. Povrijeđeno je najmanje pet ljudi.

U maju su dva poslanika pokušala da ispitaju šeika Nasera o navodnoj zloupotrebi javnih fondova, koju on demantuje. Zahtjev je upućen nekoliko dana nakon što je premijer predstavio svoj sedmi kabinet.

Prethodna vlada podnijela je ostavku u martu kako bi se izbjeglo parlamentarno ispitivanje trojice ministara.

 

Srna/Informer.ba