Svijet Udarno Vijesti

Lagard: Postoji rizik od globalne finansijske krize

Predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard upozorila je danas da postoji rizik od širenja globalne finansijske nestabilnosti ako svjetske ekonomije ne budu reagovale zajednički.

Ne budemo li djelovali zajednički, svjetska ekonomija će biti izložena riziku od širenja nesigurnosti i finansijske nestabilnosti“, upozorila je Lagard u Pekingu.

“Svjetska ekonomija ušla je u opasnu i nesigurnu fazu”, istakla je direktorica MMF-a, napomenuvši da ni “Azija neće biti pošteđena”.

Povodom žalbi trgovinskih partnera Kine na nizak kurs juana, kojeg smatraju odgovornim za ogroman trgovinski suficit koji Peking gomila, Lagarde je naglasila da “Kini treba jaka valuta“.

Lagared će sa kineskim čelnicima razgovarati o posljedicama evropske dužničke krize i uslovima u kojima bi druga po snazi svjetska ekonomija mogla biti dovedena u položaj da kupuje više javnog duga u Evropi.

Prije dolaska u Kinu, ona je posjetila Moskvu gdje je s ruskim čelnicima razgovarala o djelovanju evropske krize na njihovu zemlju. Lagarde će iz Kine otputovati u Japan.

 

Srna/Informer.ba