Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Lagumdžija: Formiranje ministarstva za evropske integracije je dobra ideja, ali nije moja

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija izjavio je da na političkim pregovorima šestorke u Mostaru nije izrazio spremnost da SNSD-u prepusti mjesto ministra vanjskih poslova BiH, pod uvjetom da se formira novi resor – ministarstvo za evropske integracije BiH i da ono pripadne njegovoj stranci, kako je jučer objavio srbijanski EuroBlic.

Lagumdžija je naglasio kako ne samo da to nije nudio nego da se u Mostaru o tome uopće nije razgovaralo! Primijetio je, međutim, da je zanimljivo da takva inicijativa dolazi iz RS i da je plasiraju upravo srbijanski mediji, piše Dnevni avaz.

“Radi se o dobroj ideji, ali ona nije moja… Nije sporno da se o novim državnim ministarstvima razgovaralo još u vrijeme aprilskog paketa”, istakao je Lagumdžija.

Podsjetimo, tada se govorilo o ministarstvima evropskih integracija, poljoprivrede i okoliša te nauke i tehnologije.

Lagumdžija pojašnjava da bi ta ministarstva, između ostalog, mogla kontrolirati dvije trećine sredstava iz evropskih fondova, za koja bi naša zemlja mogla aplicirati.

Osnivanje novih državnih ministarstava moguće je uz opći konsenzus. Prema njemu, to je  logična stvar, ali “kako logika odavno ne stanuje u BiH”, skeptičan je i boji se da od svega toga neće biti ništa.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić izjavio je jučer da BiH treba imati ministarstvo za evropske integracije.

“Najporaznija je situacija da je država bez vlasti. Broj ministarstava nije bitan, već njihova funkcija i efikasnost državne vlade. To je prioritet. Stoga podržavamo svako rješenje koje izvlači BiH iz sadašnje političke situacije”
, izjavio je Radončić, piše Dnevni avaz.

 

Informer.ba